×

Müthiş yenilikçi-Wildau Teknik Üniversitesi Kütüphanesi-Almanya

Wildau Teknik Üniversitesi Kütüphanesi, kullanıcıları için geleceğin teknolojilerini geliştiriyor. Kütüphane bu yenilikçi ruhundan ötürü “2012 Yılı Kütüphanesi” ödülünü kazandı. Wildau, Bahnhofstrasse, 10. Hol: 20. yüzyılın başında lokomotiflere vagonların takılıp söküldüğü ve yüklendiği bu bina bugün sadece Brandenburg’daki Wildau kasabasını değil, tüm dünyayı etkileyen mükemmel bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor.

“Yılın Kütüphanesi” logosuWildau Teknik Üniversitesi’nin kütüphanesi, cam ve çelik konstrüksiyonlarla modern bir yapıya dönüştürülen, koruma altındaki tarihî tuğla binaya 2007’de taşındı. Kütüphane, ortadaki agorayı çepeçevre kuşatan üç katta yer alıyor.

Bu etkileyici ve davetkâr ortamdan yalnızca kullanıcılar değil, 2012 Yılı Kütüphanesi Ödülü’ne layık görülen kütüphanenin şevkle çalışan ekibi de büyük keyif alıyor. 30.000 Avro’luk Yılın Kütüphanesi Ödülü, her yıl Alman Kütüphaneler Birliği ve ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerhard Bucerius adlı vakıf tarafından veriliyor.

Gururlu bir “rüya ekip”

Üniversite kütüphanesinin müdürü Dr. Frank Seeliger, “Bu ödül bizi çok mutlu etti! Bu başarıyı tümüyle ekibimize borçlu olduğumuzun fakındayız,” diyor. Beş kişinin tam gün çalıştığı yedi sabit kadrodan oluşan kütüphane ekibine proje çalışanları, üniversite öğrencileri ve stajyerler de katkıda bulunuyor. Seeliger’e göre, kütüphane ekibi “keskin bir hiyerarşinin olmadığı, son derece yapıcı, sportmen bir ekip ruhuna sahip, çok heterojen bir grup.”

Yarışmanın jürisi Wildau’daki ekibin özellikle de yenilikçi ruhunu, yaratıcılığını ve yeni deneyimlere açık oluşunu etkileyici bulmuş. Gerçekten de, kütüphane bu alanda çığır açan hizmetler geliştirebilmek için yeni projeler bulmak konusunda çok becerikli. “Teknik Üniversite’nin öğrencileri ve çalışanlarıyla yapıcı bir işbirliği içinde olmamız bizim için büyük bir avantaj,” diye coşkuyla anlatıyor Seeliger.

Wildau’da kütüphanelerin özel gereksinimlerini karşılamaya yönelik yeni bilişim teknolojilerinin geliştirildiğini söyleyen Seeliger, sözlerine şöyle devam ediyor: “Buradaki teknik üniversitedeki uzmanların bilgisinden yararlanıyoruz ve kütüphanemizin hizmetlerini herhangi bir ticari kaygı gütmeksizin daha da geliştirip mükemmelleştirebiliyoruz. Geliştirdiğimiz yeniliklerin diğer kütüphaneler tarafından da benimsenip gündelik iş rutinine dahil edilmesi bizim için çok önemli.”

Sayı sayan raflar, akıllı dummy’ler

Bu yenilikler arasında, kullanım istatistiği çıkaran akıllı, hareketli bir süreli yayınlar raf sistemi de var. Kütüphane kullanıcısı bir dergiyi raftan alıp on saniyeden fazla incelediğinde, bu bir ödünç alma olarak kayda geçiyor. “Bu sayede abone olduğumuz ama ödünç verilmeyen dergilerin hangilerine talep olduğunu net bir biçimde öğreniyoruz,” diyor Seeliger. Ders kitapları bölümündeki bir kitabın tüm nüshaları ödünç alınmışsa, Wildau’daki öğrenciler raftaki dummy’leri akıllı telefonlarıyla kolayca tarayabiliyorlar. Bildiğimiz barkodlardan çok daha fazla bilgi depolayabilen QR kodları sayesinde kullanıcılar istedikleri kitabın e-kitap formatını doğrudan indirebiliyorlar.

AutoID ve RFID teknolojisi

Kütüphanenin özellikle de RFID teknolojisindeki yetkinliği Almanya’daki kütüphaneler dışında da nam salmış durumda. Nitekim IFLA bünyesindeki “RFID Special Interest Group” 2011’de kütüphane çalışanlarından biri tarafından hayata geçirilmişti.

Wildau Kütüphanesi ekibi, üniversitenin lojistik, işletme enformatiği ve telematik bölümleriyle işbirliği sonucunda doğan çözümleri zaman zaman yurt içi ve yurtdışındaki konferanslarda da tanıtıyor. Bu arada üniversitede bir de AutoID/RFID Merkezi kuruldu. Çok sayıda atölyenin de düzenlendiği merkezde iki gün süren uluslararası RFID sempozyumlarının beşincisi 2012’de gerçekleştirildi. “Biz kendimizi bir tür RFID danışma mercii olarak görüyoruz,” diyor Seeliger. “Bu tür etkinlikleri daha da kapsamlı bir hale getirmek istiyoruz.”

Kütüphanenin Wildau kasabasına etkisi

Kütüphane yalnızca üniversite için değil, 10.000 nüfuslu Wildau kasabası için de çok önemli bir rol oynuyor. Kasaba sakinleri kütüphaneden ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. “Toplam 5000 kayıtlı kullanıcımızın 1200’ü üniversite dışından,” diyor Frank Seeliger. Bunun yanı sıra, insanı cezbeden 10. Hol’da sergiler, okuma günleri, konserler ya da atölyeler gibi halka açık etkinlikler düzenleniyor.

Kütüphane kasabadaki okullarla da iyi bir işbirliği içinde: Okul sınıfları için özel kütüphane tanıtım günleri düzenliyor ve okullardan düzenli olarak stajyer öğrenci kabul ediyor. Ayrıca, Wildau Halk Kütüphanesi’yle de sıkı bir işbirliğine giren üniversite kütüphanesi, halk kütüphanesindeki meslektaşlarının modern bir kütüphane yönetim programı oluşturmasına yardımcı oldu.

Bugün Wildau Halk Kütüphanesi, dermesini bir “open source” programıyla internet erişimine açan ilk Alman kütüphanelerinden biri. Çünkü “2012 Yılının Kütüphanesi” çalışanları geniş bir ufka sahip olan ve fikirleriyle diğer kütüphanelere de yararlı olmaya çalışan bir ekip.

Dagmar Giersberg
Bonn’da serbest muhabir olarak çalışıyor.

Copyright: Goethe-Institut e. V., Internet-Redaktion
Kasım 2012

Çeviri: Zehra Aksu Yılmazer

Kaynak: http://www.goethe.de/ins/tr/lp/trindex.htm