×

Çocuklar için oyuncak kütüphanesi

Hayırseverlerden oluşan Kalp Ankara Gençlik Grubu, oyun ve oyuncak kültürüyle henüz tanışmamış sosyal ve ekonomik imkanları kısıtlı 0-12 yaş arasındaki çocuklar için bir oyuncak kütüphanesi kurma fikriyle Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programına bir proje hazırlayarak sundu. Kabul edilen proje sonrası hayallerin gerçeğe dönüşmesi için 6 bin avro destek alındı.

“OYNAYIP GERİ GETİRİYORLAR”

Proje mali danışmanı Anıl Erkara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Geldi, aldı, götürdü. Oynadı, oynadı getirdi” sloganıyla yola çıktıklarını ve “oyuncak kütüphanesi”ni kısa süre önce kurduklarını söyledi. Öncelikle İngiltere’deki oyuncak kütüphanelerini incelediklerini belirten Erkara, “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yürütülen projemiz, sağlık bakanlığı ve Toplum Gönüllüleri gibi birçok kurum ve kuruluşun desteğiyle hayata geçti” dedi.

Sosyal ve ekonomik imkanları kısıtlı ailelerin çocuklarını oyunla ve oyuncakla buluşturmak istediklerini belirten Erkara, şöyle konuştu:

“Projemizin temel işleyişi aileler, şirketler, kurum ve kuruluşların bağışladıkları oyuncakların 0-12 yaş aralığındaki çocuklar tarafından ödünç alınıp, kullanılması ve geri getirmesine dayanıyor. Toplanan oyuncaklar kullanıma elverişli hale getirilerek, yaş gruplarına göre raflara diziliyor. Kütüphanemizin raflarında bebekler ve peluş oyuncaklar, enstrümanlar, müzik kutuları, oyuncak arabalar, vapurlar, trenler, uçaklar, toplar, ipler, holihoplar, uzaktan kumandalı arabalar, trenler, helikopterler, zeka oyunları, yapbozlar, oyun hamurları, legolar, kuklalar, maskeler ve çizgi film kahramanlarının kostümleri gibi oyuncaklar yer alıyor. Bu oyuncakları ödünç almak isteyen ailelerin kütüphanemize 5 lira karşılığında 6 aylık dönem için bir kez üye olması yeterli. Üye olan aile 1 lira depozito ücreti vererek 4 tane oyuncak alabiliyor. Örneğin ailenin 4 çocuğu varsa anne baba ayrı ayrı üye olabiliyor.”

Çeşitli aktivitelerle çocukların kültürel gelişimine de katkı sağladıklarını ifade eden Erkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocukları yaş gruplarına ayırıyoruz. İlköğretim çağındaki çocuklarla kırık oyuncaklardan yeniden oyuncak tasarladığımız projemiz var. Ayrıca drama dersleri, tiyatro atölyesi, resim ve müzik dersleri, çocuk oyunları, doğum günü partileri, kültürel sanatsal geziler, hikaye ve kitap okuma, maket ev yapımı gibi sosyal ve kültürel etkinlikler de yapılıyor. Örneğin bu aktivitelerin olduğu günlerde üye anne babalar çocuğunu bize hiçbir ücret ödemeden bırakıp o arada işini halledebiliyor. İşi bittiğinde de gelip çocuğunu buradan alabiliyor. Ayrıca çocuk gelişimi ve ana sınıfı öğretmenliği eğitimi alan gönüllü arkadaşlarımızla çocuk-anne eğitimleri gibi eğitimler de veriyoruz. Bu aktivitelerin tamamı ücretsiz gerçekleşiyor.”

BAĞIŞÇILAR İÇİN İLETİŞİM BİLGİLERİ

Oyuncak kütüphanesini dernekleştirerek daha uzun ömürlü olmasını sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Erkara, çocukların oyuncakları kırması ya da sahiplenmesi durumunda oyuncağın çocukta kaldığını söyledi. Kırık oyuncakların mutlaka tamir edilerek yeniden raflara dizildiğini anlatan Erkara, oyuncakların değişiminde dezenfektan maddelerle temizlediklerini de vurguladı.

Erkara, ailelerin ve bağışçıların kütüphaneye, “www.oyuncakkutuphanesi.net” adresinden veya 432 53 07 nolu telefondan ulaşıp bilgi alabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr