×

Kütüphanedeki esere de telif

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Tasarısı’na eklediği yeni bir madde ile Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve üniversitelerin sahip olduğu 6 bin 500 kütüphanenin her biri için çeşitli meslek birliklerine para aktarımında bulunmasını istedi.  Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, yeni kanun tasarısı ve maddenin ekim ayında TBMM’ye sunulacağını belirterek, hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Sanatçıların haklarını korumak için bu maddeyi yeni tasarıya eklediklerini dile getiren Çelik, “En son 2004 yılında düzenlenen Fikir ve Sanat Eserleri Kanun’u yenileniyor. Kanuna yeni bir madde de ekleniyor. Yeni madde ile birlikte, Türkiye’de bulunan bütün kütüphaneler, Meslek Birliklerine belirli bir para aktarımında bulunacak” dedi.Kütüphaneler tarafından yapılacak para aktarımını Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB ve üniversitelerin karşılayacağını dile getiren Çelik, “Avrupa’da bir çok ülkede uygulanan bu yöntem Türkiye’de de uygulanmaya başlayacak. Kütüphaneler, içerik bakımından ayrı ayrı hesaplanacak ve Meslek Birliklerine ödeyecekleri miktar tespit edilecek. Bu tespiti Telif Hakları Genel Müdürülüğü tarafından oluşturulan özel bir kurul yapacak. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB ve üniversiteler, kendilerine ait olan kütüphanelerin para aktarımını Meslek Birliklerine yapacak. Eğer Meslek Birlikleri ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü ödenecek rakamlarda anlaşmaya varamazlarsa, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeni oluşturalacak Telif Hakları Hakemler Kurulu’na gidecekler ve burada ortak bir karara gidecekler” dedi.

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ise, “Kamuya Ödünç Verme” adlı yeni madde oluşturulurken kendilerinden fikir alınmadığını söyledi. Kütüphanelerin bugüne kadar vatandaşlara ücretsiz hizmet verdiğini dile getiren Kartal, “6 bin 450 kütüphane bulunuyor. MEB, Kültür ve Turizm Bakanlığı, üniversiteler kütüphanelerin para aktarımını üstlenecek. Meslek Birliklerine büyük miktarda para aktarımı olacak. Özellikle üniversite ve okullar bu aktarım nedeniyle kütüphanelerini ücretli yapabilir. Kütüphaneler ücretli olursa, özellikle maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlar kitap okumadan soğuyabilir” diye konuştu.

Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr