×

Sultan II. Abdülhamid Han Fotoğraf Albümleri Proje çalışması başlatıldı

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza edilen, Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, 911 albüm içinde 36.585 kare fotoğraftan oluşan dünyanın en zengin görsel arşivlerinden biridir.

Sultan II. Abdülhamid Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu 19. yüzyıla ait dünyanın en büyük görsel arşivlerinden biri olarak sadece ülkemiz değil dünya için de önemli bir kültür mirasıdır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde, çekildiği dönemin rejimlerini, sosyal ve siyasal yapılarını belgeleyen adeta son tanıklardır.

Bu değerli koleksiyonun dijitalleştirilerek, kullanıcıların hem fotoğraflara ait meta verilerini hem de fotoğraf içeriklerini birlikte sorgulayarak hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmeleri amacıyla, Cumhurbaşkanlığı himayesi, İstanbul Üniversitesi ve TBMM Genel Sekreterliği (Milli Saraylar) işbirliği ile “Sultan II. Abdülhamid Han Fotoğraf Albümleri” proje çalışması başlatılmış bulunmaktadır.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin YILDIZ ve Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut AK, Proje başlangıç çalışmalarını ve İÜ Nadir Eser Kütüphanesi’nde yürütülen tüm çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Kütüphanemizi ziyaret ederek, detaylı bilgiler aldılar ve kendileri için hazırlanan sergiyi ziyaret ettiler.
Projenin tüm araştırmacılar ve bilim dünyası için hayırlı olmasını diliyoruz.

Kaynak