×

Arşiv Memurları için yeni bir kadro ihdas edilmesi teklif edildi

Genel İdari Hizmetler Sınıfı’nda “Arşiv Memuru” kadrosunda çalıştırılan meslektaşlarımızın kadro unvanlarından dolayı büyük hak kayıpları yaşadıklarına hepimiz şahit olmaktayız. Kütüphaneci kadrosunun TH sınıfına alınmasından sonra Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) Bölümü mezunu “Arşiv Memuru” kadrosunda çalışan meslektaşlarımızın da uğradığı haksızlığın giderilmesi ve Teknik Hizmetler Sınıfına alınabilmeleri amacıyla Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Sayın Ali Fuat KARTAL, İstanbul Milletvekili Süleyman ÇELEBİ ile konuyu görüşmüş ve Süleyman ÇELEBİ ’nin konuya olumlu yaklaşması üzerine kendisine yazılı olarak uğranılan hak kaybıyla ilgili gerekçeyi bildirmiştir.TBMM Başkanlığına sunulan 18 Şubat 2014 tarih ve 285573 sayılı Kanun teklifinde; Çevre ve Şehircilik Bakanlığında “Arşiv Memuru” kadrosunda çalışan meslektaşlarımızın uğradığı haksızlıklar Derneğimizin sunduğu gerekçe ile ayrıntısı ile belirtilerek  “Arşiv Memuru” kadrolarında çalışan Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarının “Arşivci” kadrolarına atanmaları ve TH sınıfında yer almaları teklif edilmiştir. Kanun teklifini TBMM Genel Kurul gündemine getirmek için TKD Genel Merkezi’nin konunun takipçisi olacağını bildirir. Bir an önce meslektaşlarımızın uğradığı haksızlığı sonlandırmak için başlattığımız girişimlerin olumlu sonuçlanmasını dileriz.@TKD Genel Merkezi”

Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) arşiv çalışanlarının arşivci kadrosu ile çalışabilmesi için milletvekilleri aracılığı ile TBMM’ye kanun teklifi hazırladı. TKD Genel Merkezi girişimi ile Arşivlerde çalışan kütüphanecilik ve BBY mezunları için TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunuldu. TBMM başkanlığına sunulan kanun teklifi ile kütüphanecilik bölümü mezunlarının, ihdas edilecek olan “arşivci” kadrosuna atanmalarına imkan sağlanması öngörülüyor.@Aydın İleri

Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi bölümlerinden mezun olanların “Arşiv Memuru” kadrosu dışında ihdas edilecek yeni bir kadroda istihdam edilmeleri ve mali hakları bakımından kütüphaneci kadrosunda çalışanlarla aynı haklara sahip olmaları konusunda bir kanun teklifi verildi. İstanbul milletvekili Süleyman ÇELEBİ tarafından hazırlanarak TBMM başkanlığına sunulan kanun teklifi ile kütüphanecilik bölümü mezunlarının, ihdas edilecek olan “Arşivci” kadrosuna atanmalarına imkan sağlanması öngörülüyor.

Kanun teklifinin gerekçesi ve metni:

Bilgi ve Belge Yönetimi (Kütüphanecilik, Dokümantasyon-Enformasyon ve Arşivcilik), basılı ve elektronik ortamda kayıtlı her türlü bilginin toplanması, korunması, belirli tekniklerle düzenlenmesi, yeniden biçimlendirilmesi, iletilmesi ve erişime sunulmasına ilişkin işlem ve hizmetleri oluşturma, yürütme, yönlendirme ve geliştirme sürecidir. Arşivci ise sözü edilen bu işlem ve hizmetleri gerçekleştirme bilgi ve becerisi gibi nitelikli insan gücüne sahip meslek üyesidir.

Uygarlık sürecinin her aşamasında bilgi toplumun yapısı temelden değişmekte ve üretimin girdisi olanbilgi “çıktı” niteliği kazanmaktadır. Bu yüzyılda “bilgi ekonomisinden söz edilmekte, en büyük mücadelenin “bilginin denetimi” boyutunda yaşanacağı düşünülmektedir.

Ülkeler ekonomik strateji hedefini “bilgi” üzerine kurmakta, hizmetler sektörü ekonomideki en büyük paya ve bu sektördeki bilgi ağırlıklı meslekler de önemli oranlara ulaşmış bulunmaktadır. Bilgitoplumuna ilişkin olarak yapılan kestirimlerde Bilgi Yönetimi mesleğinin gelecek 20-30 yılda en önemli on meslek arasında yer alacağı öngörülmektedir.

Kısaca, günümüz kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezleri gibi bilgi merkezlerinde gerçekleştirilen işlemler ve verilen hizmetler uzmanlık düzeyinde teknik bilgi ve beceriye dayalı duruma gelmiştir. Bilgi merkezlerinde çalışan kütüphaneciler günümüzde teknik bilgi ve becerisi yüksek uzmanlar olmak zorundadırlar.

Günümüzün bilgi merkezleri teknolojinin en yoğun olarak kullanıldığı, işlemlerin ve hizmetlerin tümüyle teknolojiye bağlı olduğu kurumlardır. Bu kurumlarda işlemleri ve hizmetleri gerçekleştiren bilgiyöneticileri (kütüphaneci, arşivist ve dokümantalist) fiilen teknik uzman durumundadırlar.

4 Temmuz 2011 tarihli KHK ile teknik hizmetler sınıfına alınan kütüphanecilik bölümü mezunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığında “Arşiv Memuru” statüsünde Genel İdari Hizmetler Sınıfı’nda çalıştırılmaktadır. Arşiv Memurluğu kadrosu ise ortaokul mezunu, lise mezunu kütüphanecilikle ilgisi olamayan bölümlerden kişilerin atandığı bir statüdür.

Bu durum kütüphanecilik mezunlarının 4 Temmuz 2011 tarihinden buyana hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır.

Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun düzeltilerek Kütüphanecilik mezunlarının eğitim gördükleri alan uygun olarak, 4 Temmuz 2011 tarihli KHK gereğince teknik hizmetler sınıfında ihdas edilen “Arşivci” kadrolarına atanmaları gerekmektedir.

Teknik hizmetler sınıfındaki arşivci kadrolarının açılması ve bu kadrolarda kütüphanecilik mezunlarının görevlendirilmesi hak kayıplarını giderecektir.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 2- Bu Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir.”

MADDE 2- 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. .

“GEÇİCİ 7- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Arşiv memuru” kadrolarında görev yapan ve üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi bölümlerinden mezun olanlar “Arşivci” kadrolarına atanmış sayılır.”

MADDE 3- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 43- Çevre ve Şehircilik Bakanlığının arşivci kadrosuna atananlara Teknik Hizmetleri Sınıfında kütüphaneci unvanlı kadroların özlük haklarına ilişkin hükümler uygulanır.”.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

(1)SAYILI LİSTE

KURUMU: ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

TEŞKİLATI: TAŞRA

SINIF UNVANI DERECESİ SERBEST KADROADEDİ TUTULAN KADRO ADEDİ TOPLAM
TH Arşivci 1 233 233

Kaynak: http://www.kamuajans.com/

9 yorum

comments user
eylül

KPSS puanlarımız varken özel sektörde sürünmek ne diye?
İnsaf! Biraz acısalar halimize keşke..
Kasımda geniş bir kontenjan bekliyoruz, umarım olur.

comments user
metehan

ben bu tkd’nin şu ana kadar bizim için bir iş yaptığını görmedim şakir eğer dediğin gibiyse en azından bölüm hocaları bir girişimde bulunsun bir 60 kişi daha alırısa kasımda rahatlama olacaktır .

comments user
şakir

TKGM’de görev değişimi oldu.Yeni genel müdür vekili TKGM’de belki de arşiv memurlarına tapu sicil arşivlerine en olumlu bakan isimdir.
BBY mezunları ve arşiv memurları için bu tapunun yeniden alımlara başlaması ve ths noktasında çok ciddi bir fırsattır.TKD başta olmak üzere meslek örgütleri ve bby bölüm hocalarına bugün görev düşüyor.Eğer hızla dialog kurulur girişimler başlatılırsa çok hızlı sonuç alınabilir.Altını tekrar çiziyorum…Ciddi girişimler olursa olumlu geri dönüşler büyük olasılıktır…

comments user
aydın

arkadaşlar 1 yıl geçmiş halen haber yok sonuç ne oldu bilgisi olan arkadaşımız var mı eşitlik sağlanacak mı tkgm. de çalışan arşiv memurlarla
Özlük haklarını tam alan arkadaşımız var mı

comments user
Arşivci

Son durum nedir acaba uzun zamandır takip ediyorum hic bi gelisme göremedim hakkımızi nasil savunacagiz bi yol gösteren olsun butun arsiv memurlarina ulasabilmemiz gerekiyor toplu dilekce yazalım birlik olup dava acalim arkadaslar sartlar gittikce guclesiyor tapu genel mudurluk kadro acmk istemiyor cunku gelen istifa ediyr sartlar hic ii degil hizmetliden farkin yok kurumda

comments user
Ali

TÜRKİYE SANAT KURUMU KURULMASI İLE
BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI
Bu Son Şansımız bence arkadaşlar tslağın bu şekilde çıkması için çaba sarf etmeliyiz
36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11)
numaralı bendine “Kü
ltür ve Turizm Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere
“Sanat Kurumu Uzman Yardımcıları,” ibaresi ile “Kültür ve Turizm Uzmanlığına,”
ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanlığına,” ibaresi; aynı maddenin “II

Teknik Hizmetler Sınıfı
” bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze
araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,” ibareleri,
b)
152 nci maddesinin “II

Tazminatlar” kısmının “A

Özel Hizmet Tazminatı”
bölümünün (ğ) bendin
e “Sağlık Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu
Uzmanları,” ibaresi,
c)
Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I

Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün;
(d) bendine “Genel Müdürler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu
G
enel Sekreteri,” ibaresi, aynı bölümün (f) bendine “GAP İdaresi Başkan Yardımcısı,”
ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu Genel Sekreter Yardımcısı,” ibaresi
ile aynı bölümün (g) bendine “Kültür ve Turizm Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek
üzere
“Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi; aynı cetvelin “II

Teknik Hizmetler Sınıfı” başlıklı
bölümünün (a) bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze
araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog
” ibareleri,
ç)
Eki (II) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin, “1. Başbakanlık ve Bakanlıklarda” başlıklı
bölümüne “Serbest Bölge Müdürü,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Kültür ve Turizm
Bakanlığı Grup Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Dairesi
Başkanı,
Türkiye Sanat Kurumu Grup Başkanı,” ibareleri,
d)
Eki (IV) sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin 5 inci sırasının (c) bendinin sonuna
“Kültür ve Turizm Bakanlığı Grup Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Teknolojileri
Dairesi Başkanı, Türkiye Sana
t Kurumu Grup Başkanı,” ibareleri
eklenmiştir

comments user
Eray

sonuçlanacağını düşünmüyorum çünkü ne zaman umutlansak sonu hep hüsran oluyor,inşallah vijdanları sızlarda kabul ederler hizmetliden farkımız kalmadı çünkü…

comments user
nüans

hocam bunun getirisi bize ne olur.Eksradan kadroya olanak sağlar mı..

comments user
arsivci

Ne zaman sonuclanir