×

TÜBİTAK ULAKBiM DergiPark Projesi

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBiM) bünyesinde, Eylül 2013 tarihi itibariyle Türkiye’de yayımlanan akademik dergiler için yeni bir hizmet başlatmıştır. DergiPark Projesi adı altında yürütülecek bu çalışma ile ulusal akademik dergilerin elektronik ortamda yayımlanması için uluslararası kullanımı olan, barındırma ve süreç yönetimi hizmeti sunulacaktır. Böylece dergilerin merkezi bir yönetim sistemi üzerinden, uluslararası standartlarda erişime açılması sağlanacaktır.

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından, her türlü teknik altyapı ve desteğin ücretsiz ve kesintisiz olarak sunulacağı bu hizmet ile akademik dergilerimiz hem kaliteli bir yayın yaşamına kavuşacak hem de kolaylaşan dizinleme çalışmalarıyla uluslararası ortamlarda ulaşılabilir olacaktır.

Açık Dergi Sistemleri, dergi yönetimi için harcanacak zamanı ve enerjiyi azaltıp, daha kaliteli bir editöryal sürecin gerçekleştirilmesine imkan veren bir yapı ile dergilerin elektronik ortamda yönetilmesine aracılık etmektedir. Dergiler için bu sistemde yer almak, dergi kalitesini yükseltmek açısından çok önemlidir.

Ülkemizde gönüllülük esasına dayanan dergi yayımlama çalışmalarında, personel ve bütçe yetersizliği yüzünden pek çok sorun yaşanmaktadır. Ayrıca teknik altyapı eksikliği yüzünden güncellemelerin ve gelişmelerin hızlı takip edilememesi de söz konusudur. Bu sebeplerle yayımlanan dergilerin hedeflenen kullanıcıya erişimi de dar alanlarla sınırlı kalmaktadır.

TÜBİTAK ULAKBİM, akademik dergilerinin yayımlanması için gönüllülükle yürütülen bu çabalara uluslararasıı standartlarda, açık erişim sistemlerinde dizinlenmeye imkan veren yazılımlar kullanarak, güncelleme, yedekleme, vb. konularında teknik destek, sistemin kullanılması ile ilgili eğitim ve rehberlik hizmetlerini ücretsiz olarak sunacaktır.

Amaç, Türkiye’de kaliteli dergi yayımcılığının gelişmesine katkıda bulunmak ve standartlara uygun uluslararası bir sistemin yaygın ve ileri düzeyde kullanımını sağlamaktır.

Projenin, 100 (yüz) adet dergiyle çalışmalara başlaması, kısa süre içerisinde Türkiye’deki tüm akademik dergileri kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanmıştır.

DergiPark Projesi’nde Türk Kütüphaneciliği Dergisi’nin de yer  alması amacıyla TÜBİTAK ULAKBİM, Türk Kütüphaneciliği Dergisi Editörlüğü’ne bir davet yazısı göndermiştir.

TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark sitesi için tıklayınız