Kütüphane Takımını Kurmaya Var Mısın?
Merhabalar,
Kütüphanelerin başarıları, olanaklar dahilinde, kütüphane iş süreçlerinin birbiriyle etkileşimlerine bağlıdır. Bir başka deyişle her başarılı kütüphane doğru organize edilmiş iş süreçlerine göre biçimlenir.
Fiziki ve zihinsel gelişim açısından son derece önemli bir aktivite olan futbolun yapısından yola çıkarak gelin bir hayal kurup, oyun oynayalım. Hayalimizdeki kütüphaneyi ve kütüphane iş süreçlerini sahaya yansıtalım.
Bilindiği üzere normal koşullarda futbol oyunu üç ihtimal üzerine sonuçlanır: Galibiyet, beraberlik, yenilgi. Bu ihtimallerin oluşumunun arka planında takım organizasyonun rolü son derece önemlidir.
Çoğuz kez başarılı olmak için, yalnız iyi oyuncaya sahip olmak yetmez; İyi oyuncuyu doğru konumlayıp “takım mücadelesi” vermek gerekir. Bu oyuncuların konumlanması da futbol oyunun nüansını oluşturur.
Yukarıdaki açıklamaları Kütüphanecilik dünyasına uyarlarsak; kütüphaneler yaptıkları işlerle/projelerle öncü olup sürekli ipi göğüsleyerek ya galip gelirler ya da öncü kütüphaneleri takip ederek rutin işler yaparak berabere kalırlar veyahut hepten kütüphanecilik gelişmelerine uzak kaldıklarından dolayı yenilirler.
Akıllara gelebilecek sorulardan biri de bu futbol oyununda rakibimiz kim? Aslında kim değil ki… Cehalet, bağnazlık, okumayan toplum/topluluklar, gelişmiş ülkelerle mücadele ve saire.
***
Aşağıdaki resim futbol takımınızı kurmak için oyuncu seçeneklerini içermektedir.
Kütüphane iş süreçleriyle ilk on birimizi, akabinde de yedek oyuncularımızı belirleyelim. Sonrasında da kurguladığımız takımı anlatan kısa bir kompozisyon yazalım.
Bir başka deyişle ilk on birinize seçtiğiniz oyuncuları ile yedekte beklettiğiniz oyuncuları neden ve niçin tercih ettiğinizi; ilk on birinize seçtiğiniz oyuncuları neden öyle konumladığınızı (örneğin, kataloglama ve sınıflama 3 numaralı oyuncunuz ise, bunu “Defans/Savunma Hattına” alma ya da oraya konumlama nedeniniz nedir?) anlatan kısa bir yazı yazmanızı istiyorum.
(Lütfen, hazırladığınız yazıyı ve stratejinizi muslumyurtseven87@hotmail.com adresine kendinizi tanıtarak gönderiniz.)
Bunları bitirdikten sonra da tüm takım stratejilerini kişiye özel hazırlayıp, kendisiyle paylaşacağım. Akabinde de tüm takım stratejilerini bir arada görüp birlikte değerlendireceğiz.
Hem eğlenmiş hem de zihinsel bir faaliyet gerçekleştirmiş oluruz. Ne dersiniz? Aktiviteye katılımınızı önemle rica ederim. Resimdeki oyun stili dünyaca ünlü kulüp Barcelona’ya aittir 🙂
Oyuna katılacak meslektaşlarım, takımı hangi kütüphane türü için kurduğunu/kurguladığını adı soyadı ile birlikte ya da mahlas kullanarak bildirmelidir.
Örneğin: Üniversite Kütüphanesi—Müslüm Yurtseven ya da Üniversite Kütüphanesi – Kütüphaneci Ali
Not 1: Dileyen meslektaşlarımız resimde belirtilmemiş iş süreçlerine kendileri ilave yapabiliriler.
Not 2: Her iş süreci bileşeni bir oyuncu olarak kabul edilecektir.
Kısa bir tüyo 🙂
Kaleci : Ceza sahası içinde topu elle tutabilen, kaleye topun girmesini engelleyecek olan, diğer oyunculardan farklı renk forma giyen kişidir.
Bek : Takımların savunma hattında sol ve sağ kenarlarda görev yapan, rakibi karşılayan ve geriden topu alıp ileriye taşıyan savunma oyuncularıdır.
Stoper : Takımların savunma hattının ortasında görev yapan bazen 2 bazen de tek kişi olarak oynayan, rakibin kaleye doğru gitmesini engelleyen savunma oyuncularıdır.
Libero : Takımların dizilişine göre savunma hattında kalecinin önünde oynayan, topu geriden ileriki oyunculara gönderen savunma oyuncusudur.
Orta Saha : Takımların, genellikle oyunu sahanın orta kısmında oynayan, defans ve hücum hattı arasındaki pas bağlantısını kuran, gerektiğinde hücuma çıkıp, gerektiğinde savunmaya yardım eden oyunculardır.
Forvet : Rakibe gol atmak için görevlendirilmiş, rakip kaleye en yakın şekilde görev alan, amacı gol atmak olan oyuncudur.
Selamlar 🙂
Müslüm YURTSEVEN
Kütüphane, Özgürlüğün Kapısıdır!