Okur, Gezer, Yazar.

Gittiğim her ilde mutlaka o ilin il ve merkez başta olmak üzere tüm kütüphanelerini ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirdim. Bu ziyaretlerden birini daha gerçekleştirebilmenin mutluluğuyla buradayım.

Araç, Bozkurt , Hanönü, Abana, Devrekani ilçelerinde kütüphane bulunmaktadır. Ne yazık ki bazılarında görevli dahi bulunmamakta.  İl ve merkez kütüphanesi için ise gözlemlerimi paylaşmak isterim.

Kastamonu İl Halk Kütüphanesi

Kastamonu il Halk Kütüphanesi 1925 yılında dönem valisi Fatih Güvendiren tarafından memleket kütüphanesi olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvikiyle kurulmuştur. Atatürk 24 Ağustos 1925 yılında kütüphaneye 500 lira bağışta bulunarak kitap alınmasını sağlamıştır.

5 Mayıs 1995 yılında açılışı yapılarak Kastamonu İl Halk Kütüphanesi olarak hizmete girmiştir. Kütüphanenin asıl binası için 2017 yılında ‘depreme dayanıklılık’ incelemesinden olumsuz sonuç çıktığında yıkım kararı alınmıştır. Bu sebeple şu anda geçici binasında -Çatlakkapı Konağı’nda- hizmet vermektedir.  Hem kütüphane personeli hem de kullanıcı açısından ulaşım zorluğu gibi belli başlı sıkıntılar yaşanmaktadır.

Kütüphanede ikisi bölüm mezunu olmakla birlikte dört görevli bulunmaktadır. Kütüphaneyi arayıp ziyaret etmek istediğimi söylediğimde içtenliğini hissettiğim ve orada bulunduğum süre boyunca da gülen yüzüyle misafir eden biri vardı: Serap Cebecioğlu. Kendisi kütüphanecilik bölümü mezunu. Kütüphanenin müdür yardımcısı olarak görev yapmakta. Bu mesleği yüceltmeye ve faydalı işler yapmaya gönül vermiş birisi.

Şu anda bulundukları geçici bina iki katlı bir konak. Üst katında personel odaları bulunmaktadır. Alt kat ise iki oda ve büyük bir salondan ibarettir. Odalardan biri kent arşivi olarak kullanılmaktadır. Burada Kastamonu ilinde çıkarılan gazeteler ve Âşık İhsan Ozanoğlu’na ait mani, hikâye kitapları bulunmaktadır. – Kendisi bir dönem kütüphane müdürlüğü de yapmıştır.-

Odanın diğeri ise çocuk bölümü olarak oluşturulmuştur. Kütüphanede en çok ilgimi çeken – aslında hoşuma giden – çocuklara yönelik gerçekleştirilen etkinlikler. Binanın ön bahçesinde bulunan alan çocuklarla birlikte dikilen çiçeklerle dolu. Dikilen ağaçlar meyve vermeyi bekliyor, en çok da çocuklar heyecanla. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak adına bundan güzel bir şey düşünülebilir miydi, bilmiyorum.

Kütüphane çalışanları aynı zamanda gezici kütüphane hizmeti de vermektedir. Haftada iki ya da üç kez ulaşımın olmadığı beldelere kitap götürmektedirler.

En kısa sürede binalarına kavuşabilmeleri umuduyla..

 

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi

Merkez kütüphane adını Üniversitenin akademisyenlerinden olan Bilgehan Bilgili’den almaktadır.

Kütüphanenin kataloglama birimi bina içinde ancak kütüphaneden ayrı açık alanda yer almaktadır.  Kütüphane hizmetleri teknik ve kullanıcı hizmetleri olarak iki şekilde yürütülmektedir. LC sınıflama sistemi kullanılmaktadır.

Kütüphane üç kattan oluşmaktadır. Giriş katında orta alanda kitapların bulunduğu raflar yer almaktadır. Rafların sol tarafında kat boyunca açık çalışma alanları ve sağ tarafında kat boyunca  15 adet bireysel çalışma odası bulunmaktadır.( Not 1: Bireysel çalışma odalarının büyüklüğü yeterli değildi.) Bu çalışma odaları 08.30 – 17.30 arasında hizmet vermektedir. Odaların kullanım süresi iki saattir, kullanıcı sayısına göre süre uzatma işlemi uygulanabilmektedir. 3 adet grup çalışma odası ve konferans salonlarıyla hizmet vermektedir.

 

 

 

 

Giriş katta aynı zamanda il genelinde çıkarılan gazetelerin yer aldığı gazetelik bulunmakta.

Üst kattaki orta alanda kitap rafları bulunmaktadır. (Not: 2 kütüphane içerisinde bulunan ahşap merdivenler kütüphane ortamı için uygun değil.) Bu katta sol tarafta çalışma alanları bulunmaktadır. Sağ tarafta nadir eserler bölümü, tezler bölümü ve danışma kaynakları bölümü yer almaktadır. Personel odası da bu kattadır.

Kütüphanede YORDAM sistemi kullanılmaktadır. Kütüphanede daire başkanıyla birlikte 17 çalışan görev almaktadır. Eğitim – öğretim dönemi boyunca 08.30 – 23.00 saatleri arasında hizmet verilmektedir.

Kütüphanenin Dspace – kurumsal açık arşiv sistemi bulunmaktadır. Kurumun kullandığı veritabanı örnekleri ise şu şekilde: BMJ Best  Practice, BMJ Journals, EBL, ERIC.

Kurumun Akdeniz Üniversitesi Engelli Destek Birimi Merkez Kütüphane Görme Engelliler Birimi ile oluşturduğu görme engelli kütüphaneleri ortak platformu vardır. Bu platformun amacı Türkiye’de varolan ve aynı amaçla hizmet üreten kuruluşların elektronik kaynak ihtiyaçlarını karşılamak yönünde çalışmalar yapmaktır.

 

 

 

Bahar Kalaycı

Bahar Kalaycı

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge yönetimi mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda Vefa Lisesi, Doğan Holding gibi kurumlarda kütüphane düzenlenmesi projelerinde yer aldım. Bunun dışında kişisel kütüphane düzenlemesi gerçekleştirdim. Şu anda Medyanet şirketinde çalışmaktayım.
Bahar Kalaycı

Latest posts by Bahar Kalaycı (see all)

Bahar Kalaycı

Bahar Kalaycı

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge yönetimi mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda Vefa Lisesi, Doğan Holding gibi kurumlarda kütüphane düzenlenmesi projelerinde yer aldım. Bunun dışında kişisel kütüphane düzenlemesi gerçekleştirdim. Şu anda Medyanet şirketinde çalışmaktayım.

You may also like...

Bir Cevap Yazın