×

Web of Science mı yoksa Scopus mu?- Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Müdürü/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Web of Science yoksa Scopus mu?

Bu sorunun yanıtını başka bir soruyla taçlandıralım. Neye göre kime göre?

Neye göre derseniz söyleyelim. Önce bütünü parçalara ayırıp tek tek inceleyeceğiz. Yani tümdengelim yöntemini uygulayacağız. İlk olarak konu başlıkları üzerinden bir çalışma yapacağız. Konu başlıklarına göre bakacak olursak yanıtımız Web of Science’dır. Kime göre sorusunun yanıtı ise daha bir açık. Yanıtımız yine Web of Science; çünkü herkese göre.

İlk çalışmanın içeriğine bu yazıda girmeyeceğim. Belki merak edip önden çalışmak istersiniz. “Ne anlatılabilir?” ya da “Web of Science’ın bu kıyaslamada ne gibi bir üstünlüğü olabilir?” tarzında sorular aklınızı kurcalasın isterim. Sonrasında yazacaklarımla siz de bir kıyaslama yapıp ne kadarıyla eşleşiyor diyerek siz de kendinizi bi’ sınamış olursunuz.

Şu ana kadar Web of science ve Scopus’u kıyaslayan çalışmalar var; ama o çalışmalar bir bütün içinde her özelliğini kıyaslamaya yönelik çalışmalardır. Bizim burada yapmak istediğimiz şey, yukarıda da bahsettiğim üzere bütünü parçalayıp ya da daha havalı kelimeler kullanacak olursak, makroyu parçalayıp mikro ölçeği masaya yatırıp onu da nano parçalara bölerek sistemi anlamaya çalışacağız. Tek bir özelliğin bile ne kadar fazla ayrıntısı olduğunu siz de göreceksiniz.

Buradaki amacımız birini ötekine kırdırmak değil, birinde olmayanı diğerinde de görebilme arzusudur. Kullanıcı gözüyle derinlemesine bir analiz yapacağız. Eğer ilgili kişiler bu yazdıklarımızı bir geribildirim olarak kabul ederlerse gelişme yönünde adım atmış olurlar. Biz kullanıcılara da daha verimli çalışmalar yapmak düşecek.

Önümüzdeki hafta yazı dizisinin ilkiyle karşınızda olacağım. Dediğim gibi konusal olarak bir kıyaslama yapacağım ve üstün olan tarafın bize sunmuş olduğu olanakları gün yüzüne çıkaracağım.