×

Kütüphaneler ile yayıncılar arasında telif kavgası

 

DW Türkçe’nin haberine göre yayınevleri ile vakıf üniversiteleri arasında telif krizi yaşanıyor. Yayın meslek birlikleri, kütüphanelerden verilen ödünç kitaplar için 12 Vakıf Üniversitesi’nden telif ücreti talep etti. Üniversite yönetimleri ise uygulamanın eğitim istisnası kapsamında olduğunu ve bu nedenle telif ücreti istenemeyeceğini savundu. 6 Yayın Meslek Birliği şimdi itirazını yargıya taşımaya hazırlanıyor. Yayınevleri ile vakıf üniversitelerini karşı karşıya getiren telif kavgası 6 Nisan’da noterden çekilen bir ihtarname ile başladı. Yayınevlerinin büyük bir çoğunluğunu temsil eden 6 Yayın Meslek Birliği ortak bir ihtarname hazırladı ve 12 Vakıf Üniversitesi’nden kütüphanelerinden verdikleri ödünç kitaplar için telif ücreti talep etti. İhtarnamede, üniversitelerin kitap ödünç verilmesinin yanı sıra fotokopiyle çoğaltma yöntemiyle de 5846 sayılı Fikir ve Sanat Sanat Eserleri Kanununa aykırı hareket ettikleri öne sürüldü. Bu kapsamda üniversite kütüphaneleri ve diğer tesislerde bulunan ilim ve edebiyat eserlerinin kısmi kopyalanması ve ödünç verilmesi faaliyetleri için kanunen telif hakkı sahiplerinden izin alınması gerekmektedir şeklindeki yasal düzenleme hatırlatıldı.

Üniversite yönetimleri ise uygulamanın kamu hizmeti kapsamında eğitim istisnası olduğunu ve bu nedenle telif hakkı talep edilemeyeceğini savunuyor.

Kütüphaneciler de yayın evlerine tepkili.

Meslek birliklerinin sadece vakıf üniversitelerinin kütüphanelerine ihtarname göndermeleri de ayrıca ilginç.

Kütüphanecilerin telif haklarına en duyarlı meslek grubu olduğu sanırım meslek birliklerince de kabul edilecektir diyen Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, kütüphanelerin kamu hizmeti verdiğine dikkat çekerek “Sektöre en çok zarar veren korsan yayın ve fotokopi ile çoğaltmakla mücadele etmek varken kamuya ücretsiz hizmet veren kütüphanelerin hedef seçilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği Başkanı Mustafa Aksoy ise eğitim istisnasının ancak yüz yüze eğitim sırasında öğrenciye sunulan içerikler için geçerli olacağına dikkat çekiyor. Aksoy, ödünç alınan kitabın fotokopi yoluyla yüzlerce kişiye verilmesinin eğitim istisnası kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtiyor. Aksoy, telif ücreti için üniversitelere sembolik rakamlar önerdiklerini ancak bunun da kabul görmediğini ifade ediyor. Kütüphanelerin artık elektronik yayına yöneldiğini ve bu alanda telif haklarının zaten ödendiğini hatırlatan Kütüphaneciler Derneği Başkanı Kartal, bir başka noktaya da dikkat çekiyor Kütüphanelerin ödünç verme hizmeti karşılığında kullanıcıdan herhangi bir ücret talep etmesi kütüphanelerin felsefesine de aykırı olduğunu belirtti.

Öte yandan vakıf üniversiteleriyle yayın meslek birlikleri arasında yaşanan kavganın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da taşındığı öğrenildi. Bakanlıktaki Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nde bir toplantı düzenleneceği ve telif haklarına ilişkin genel sorunların konuşulacağı toplantıda, yargı sürecine varması beklenen bu sorun da masaya yatırılacak….