×

Bir derginin bütün sayılarında yayınlanan makalelerin listesini alma yöntemi

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Müdürü/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Üniversite yıllarında dizin ve öz hazırlama diye bir dersimiz vardı. Bu dersteki proje ödevimiz Türk Kütüphaneciliği dergisinin henüz hazırlanmamış yıllarına ait kısımlarının dizininin yapılması idi. Çok gözümü korkutan bir ödevdi. Şimdi bu yazıyı yazarken taa o yıllara gittim. O yıllardan kastım ise bundan 24-25 yıl evvelsi. Kiminizin o kadar yaşı bile yok:)

Tek bir derginin içinden tür olarak hepsi ya da isteğe bağlı olarak sadece makale olanlarını tek bir dosyada toplamak, artık 2 dakikayı almayan bir süreç. İşte bu iki dakikalık süreci anlatmak istiyorum bu yazımda. Eminim ki pek çoğumuzun işine yarayacak. Bu çalışmayı Web of science’tan yapabilirsiniz; ancak yayın çekme sınırı var. En fazla 2000’e kadar izin veriyor. Scopus’ta yıl sınırlaması olmaksızın çekebilirsiniz; ama oradan çektiğiniz excel dosyasını biraz edit etmeniz gerekiyor. En iyisi ise SciVal. SciVal’ın da kendi içinde sınırlamaları var. Örneğin yıl olarak, en fazla 2010-2021 arasını veriyor; ancak bu yıl aralığındaki yayınlara bile çok kısa bir sürede ulaşmak büyük bir kolaylık.

Hazırsanız başlıyoruz.

Scival’a giriş yaptığınızda en çok kullanılan “Overview”, “Benchmarking” ve “Collaboration” sekmesinin yanındaki “Trends” kısmını seçmemiz gerekiyor.

 

 

Trends sayfasına girdiğimizde sol tarafta “Research Areas” kısmında dileğiniz bir alanı yazmanız için aşağıdaki görselde yer alan “Add new” alanını seçip istediğiniz konu başlığını yazın.

Biz “library and Information Science”ı yazalım. Zaten siz leb demeden leblebiyi anlıyor Scival ve otomatik olarak getiriyor.

 

Yazdıktan sonra artık buraya her girdiğinizde “Library and Information Sciences” alanını görebileceksiniz. Bundan sonrası şamda kayısı.

Hemen akabinde en geniş yıl aralığını seçebiliriz:

Bu alanı seçtikten sonra “Library and Information Sciences” ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu çalışmada bizi ilgilediren kısım ise “Scopus Sources”tur.

Scopus Sources alanında “araştırma alanımız” ile ilgili dergiler karşımıza çıkıyor. Örnek olması açısından belirtilen yıllar itibariyle en çok yayın yapan ikinci sıradaki Scientometrics dergisine b/ulaşmak istiyorum.

Aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere 2011-2020 yılları arasında Scientometrics dergisinde toplam 3394 yayın yapılmış.

Bu 3394 sayısına tıkladığımızda, liste karşımıza geliyor. Listeyi aşağıdaki gibi çeşitli sınırlandırma işlemleriyle daha spesifik bir hale getirebilirsiniz. Örneğin yayın türü olarak sadece “makale” seçeneğini seçebilirsiniz.

Son bir iki fırça darbesiyle işlemimizi tamamlıyoruz. Aşağıdaki görselde “Export” seçeneğinde gerekli seçimleri yaparak karşımıza gelen 3394 yayını excele alabilirsiniz.

Aşağıda bir sürü seçenek arasından kendi çalışmanıza uygun bir seçki yapabilirsiniz. Kırmızı ile belirttiğim “Topic name”i de seçtiğinizde Scientometrics dergisinde yayınlanan yayınların konusunu da görebilirsiniz.

Son olarak, aşağıya exceldeki görünüşünü koyalım da dört dörtlük olsun.

Biraz yemek tarifi gibi oldu. İdare edin. O zaman son cümlemi de bu minvalde bitireyim:

Evet. Listemiz servise hazır. Keyifli araştırmalar…

 

2 yorum

comments user
Tolga Borakan

Kesinlikle çok faydalı bir paylaşım. Zaman kazanmak için harika! Teşekkürler.

comments user
Fatih Ö.

Merhaba Cem bey, bu yazı çok işimize yarayacak, sizin de dediğiniz gibi bize çok zaman kazandıracak. Teşekkür ediyorum.