×

Mesleğimizde “Trend Topic” Olmuş Başlıklar Nelerdir? | Cem Özel

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Müdürü/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Geçen hafta sonu aklıma bir soru takıldı. Bizim camianın hangi konular üzerinde yayın yaptığını merak ettim. Oturdum bir göz attım. Uluslararası akademik yayınlara baktığımızda 2016’dan 2021’e, son 5 yılda mesleğimizle ilgili, alan ağırlığı en yüksek olan “key phrase”lere ulaştım. Hepimiz biliyoruz ki alan ağırlığı dünya genelinde 1 olarak kabul ediliyor. Belli bir şekle büründürmek için de 1 ve üstü olan başlıklardan ilk 10’a girenleri listemize aldık:

Big Data

2,73

Twitter

2,30

Social Medium

2,17

Information Management

1,84

Bibliometric Analyse

1,74

Code

1,56

Scientometric

1,53

Science

1,47

Citation

1,47

Information System

1,44

 

Birçok konuda yayın üretiyoruz; ancak yukarıda listelenen başlıklar en önemli gündem maddelerimizi oluşturuyor. Hangi konuda çalışayım ya da yazayım diye düşünen meslektaşlarımız için bu liste faydalı olabilir.

Tablodan çok ilginç çıkarımlarda bulunabiliriz.

Big data, en popüler konu olarak görünüyor. Onun arkasından sosyal medya geliyor ki, Twitter, sosyal medyanın içinden çıkıp kendini bir adım önde tutuyor. Sosyal Medya ile Twitter’ı toplasak “Big data”nın da önüne geçiyor. Bir başka konu daha var ki o da bibliyometrik analizler. O da Scientometric ve Citation başlıklarıyla birleştiğinde gücünü daha da artıracak hatta Sosyal medyayı da geçerek en üst basamağa tırmanacaktır. Buna göre sıralamaya tekrar baktığımızda ilk üç sırada şöyle bir başlık silsilesi görebiliriz.

Bibliometric Analyse
Social Medium
Big Data

Buraya kadar özetleyecek olursak mesleğimizle ilgili en trend üç konu, bibliyometrik analiz, sosyal medya ve büyük veri konularıdır.

Bunun dışında, bilgi yönetimi ve bilgi sistemi de önemini hiç yitirmeyen klasik konu başlıklarımızdandır.

Son olarak her alanda hayatımızın bir parçası olan “code” konusu da yine ilk ona girmiş önemli parçalarımızdan biridir.

Artık bundan sonrası bize kalmış. Çok niş bir konu üzerinde çalışmayacaksanız en temel konular yukarıda bahsettiklerimizdir.

Böyle bir araştırmayı yapabilmem için de SciVal’dan destek aldığımı söylemeliyim. Akademik değerlendirme konusunda tam bir veri deposu. Bu verileri bilgiye çevirmek de zaten biz BBY’cilerin işi değildir de nedir!

1 yorum

comments user
Struma

Mesleğimizde Trend Topic olmuş gerçek başlıklar:

İşsizlik
Kadrosuzluk
Atanamayan kişiler ordusu
Gereksiz sayıda açılan üniversite kontenjanları
Bölümün akademik gücü ya da güçsüzlüğü