×

Halk Kütüphanesi Müdürlük Sınavında Listeye Tekniker de Girdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Kütüphane Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı sonucu 03.09 2021 tarihinde açıklandı. Açıklanan sınav sonucu ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine’ aykırı bir durumu gözler önüne serdi.

03.06.2014 tarih ve 29019 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 7’nci maddesi 3’üncü bendine göre kütüphane müdürü olmak için “Kütüphane müdürü, Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürü kadrolarına atanabilmek için ayrıca; kütüphane müdürlüğü ihtisas elemanı olmak, il halk kütüphaneleri dışındaki kütüphane müdürü kadrolarına yeterli sayıda ihtisas elemanı bulunamadığı takdirde diğer koşulları taşımakla birlikte dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olanlar atanır.”

Anılan yönetmelikte Kütüphane müdürlüğü ihtisas elemanı: Üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi, kütüphanecilik, dokümantasyon-enformasyon veya arşivcilik bölümlerinin herhangi birinden lisans eğitimi alanlar.” olarak tarif edilmektedir.

Yapılan halk kütüphanesi müdürlük yazılı sınavında 100 tam puan alan kütüphaneci unvanlı personel sözlü sınavı sonucunda başarısız olur iken, yazılı sınavında 64 puan alan ihtisas dışı personel başarılı olunan listede yer buldu.

Kütüphane Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı ilanında Halk Kütüphanesi Müdürlüğü için 93 boş kadro açıklandı. İlan edilen 93 halk kütüphanesi müdürlüğü kadrosuna yeterli sayıda ihtisas elemanı (kütüphaneci) olmasına rağmen, sınav sonucunda ihtisas dışı 17 kişi asil listede, 14 kişide yedek listede başarılı olarak açıklandı. Kütüphaneci unvanı dışında; Arkeolog, Şef, Tekniker, Uzman, Müze personeli vb. kadrolardan gelen kişiler sınava dâhil edildi.

Kütüphaneci unvanı ile istihdam edilen personellerin bazı kurumlarda (örneğin Ticaret Bakanlığı) görevde yükselme sınavına başvurma hakları bulunmaz iken başka unvanların halk kütüphanesi müdürlüğüne girme haklarının olması mesleki kariyer planlamasının önünde engel teşkil etmektedir.

Kaldı ki kütüphaneci kadrosunda olmayıp halk kütüphanesi müdürü olmaya hak kazanan kişilerin çoğu, halk kütüphanesi müdürü olarak kalmayıp, halk kütüphanesi müdürlüğü sınavını görevde yükselme aracı olarak kullanıp kendi alanlarında yönetici olmaya hak kazanmış oluyorlar. Bu durum hem kütüphanecilerin kariyer planlamasını hem de halk kütüphanelerinin yöneticisiz kalmaları sonucunu beraberinde getirmektedir.

Sınav ilanında halk kütüphanesi müdür atamalarında kütüphanecilere öncelik tanınacağı belirtilse de sınav sonucu kütüphanecilerin önceliği olmadığını görülmektedir.

Kütüphaneci olarak atanacak birçok meslektaşımız varken kütüphanecilerin öncelikli olarak tercih edilmemesine anlam veremiyoruz. Yazılı sınav sonucu yüksek puan alan kütüphaneci mülakatta elendi. Yedek listelerde bile yer alamadı.

3 yorum

comments user
Struma

Şaşırdık mı? Eğer halen şaşıran varsa şapkayı önüne koyup düşünsün lütfen. Fırsat buldukça dillendirmeye çalışıyorum. Benimle aynı düşüncede olmayan arkadaşların yazılarını da okuyorum. Onlar adına da üzülmekten kendimi alıkoyamıyorum. Ya onlar da Bu arada yukarıdaki olayda bahsi geçen arkadaşlara da nacizane bir sözüm var; “Hayırlı işler, bol kazançlar”. Lütfen unutmayalım, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Bize Firavun kadar da Musa lazım.

comments user
Ayse

3. Sınıf bir bby öğrencisi olarak bu haber yeterince keyfimi kaçırdı. Haksızlık, torpil vs. ne ararsan var. Istediğim mesleği hakkıyla yapamayacak mıyız biz?

comments user
şeref

rezillik başka birşey değil.