×

Dijitalleşme Projeleri ve Emek Sömürüsü @kartalaf

TKD Genel Başkanı Ali Fuat KARTAL  dijitalleşme işlerinde çalışan meslektaşlarımızın haklarına yönelik aşağıdaki gibi açıklamalarda bulundu ve bu projelerde ve iş yaşamında mağdur olan meslektaşlarımız için de derneğin @tkdgenelmerkez twitter sosyal medya hesabından DM üzerinden dernek ile iletişim kurmalarını istedi.

Özellikle genç meslektaşlarımız tarafından derneğimize son zamanlarda yoğun bir şekilde gelen şikayetlere dikkatinizi çekmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi son yıllarda alanımızla ilgili pek çok dijitalleşme projeleri, aracı şirketler tarafından yapılmaktadır.

Bu projelerde genellikle yeni mezun ve öğrenci meslektaşlarımız açlık sınırında bir ücretle çalıştırılmaktadır. Daha da vahim olan, bu şirketler hem mesleğimizin ekmeğini yiyorlar hem de mesleğimizi küçümsüyorlar. Genç meslektaşlarımızın emeğini sömürüp milyonlarına, milyon katanlar, bir de genç meslektaşlarımızı en ufak hak aramada tehdit ediyorlar.

Bu şirketler ülkemizdeki işsizlik sopasıyla çalışanları adeta terbiye edeceklerini sanıyorlar ama ne demişler “Zalımın zulmu varsa mazlumunda Allah’ı var”

Genç meslektaşlarımızın şunu bilmelerini isterim ki her türlü hak mücadelesinde Türk Kütüphaneciler Derneği yanlarında olacaktır.

Bu tür şirketlere işveren meslektaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum.

Türk-İş sendikasının her ay yaptığı Mart ayına ait araştırma verilerini aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

Türk-İş Sendikasının çalışanların ‘geçim şartlarını’ ortaya koymak amacıyla 34 yıldan beri her ay yaptığı araştırmaya göre 2021 Mart ayında açlık ve yoksulluk sınırı şu şekildedir.

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.735,97 TL,
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.911,97 TL,
  • Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.316,59 TL oldu.

Kaynak:

Ali Fuat Kartal

TKD Genel Başkanı

1 yorum

comments user
Bohemistan

Kimsenin bir haberi duyumu yok mu merkezi atamayla ilgili arkadaşlar? Üniversite kütüphanelerinden iyi alımlar görmek istiyoruz 🙁