×

Sevdiğim E-kitap Veritabanları – II

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Kim demiş basılı kitabın pile, elektriğe ihtiyacı yok diye. Geçenlerde sabahın 04:27’sinde kalktım. Canım bol denemeli bir kitap çekti. O saatte ışığı açarak kimseyi rahatsız etmemek adına elime basılı bir kitap değil de cep telefonumu aldım. Telefonun kendi ışığıyla sevdiğim e-kitap veritabanına bağlanıp Montaigne’in o seçkin denemeleri’nden bi’ 5-10 tane götürdüm…

Evet, bu yazımda da, sevdiğim e-kitap veritabanlarından dem vurmaya devam edeceğim. Hatırlayacağınız üzere ilkini “E-Book Central” ile yapmıştık. Sıradaki e-kitap veritabanımız içimizden biri: “Sayısal Kitap”.

Sayısal Kitap, basılı kitabın e-kitap versiyonu gibi! Nasıl ki basılı kitabı aynı anda benden başka kimse okuyamıyor, Sayısal Kitap’ta da durum bu (Otobüste seyahat etmiyorsanız tabii! Malum yancılar da sizinle birlikte okuyabiliyor.) Bir kitabı ben okuyorsam, başka bir kullanıcı benim o kitapla ilişkimi kesmemi bekleyecek. Sabancı Üniversitesi Kitap Kulübü etkinliğinde okuttuğum kitaplar, Sayısal Kitap’ta varsa katılımcıların bir kısmı basılı okurken bir kısmı da elektronik olarak buradan okuyor.

Sayısal Kitap’ın ana ekranı çok sevimli, sizi hemen aramaya teşvik ediyor.

Bir arama kutucuğu ve hemen aşağısında da konu başlıkları var.  Konu başlıkları da şu şekilde:

Bir kitap kurdunu yoldan çıkarmaya yetecek, eve ekmek götürmeyi unutturacak bir sürü konu başlığı var.

Bunun yanı sıra bir seçenek daha göze çarpıyor: “Tüm Kaynaklar!”

Tüm Kaynaklar seçeneğini tıkladığımızda ortalık, kitap kapaklarıyla bezeli renkli bir bahçeye dönüşüyor. Gelen sayfanın sol tarafında bulunan alanda ise “Tüm Kaynaklar” ve “Kütüphanenizde Mevcut” seçeneği var. “Kütüphanenizde Mevcut” kısmını seçerek erişemediğimiz kitapları bir güzel eliyorum ve pdf ya da epub seçenekleriyle baş başa kalabiliyorum. Baş başa kalırken başımı sol tarafa çevirdiğimde bir güzellikle daha karşılaşıyorum. Çıkan sonuçları birçok seçeneğe göre yeniden sıralayabiliyorum ki benim favorim “Yayıncı” seçeneği. Burayı seçtiğimde yayınevleriyle karşılaşmak kadar beni mutlu eden bir şey yok. Varlık Yayınları’ndan tutun da Türkiye İş Bankası yayınları’na, Notos Kitap Yayınevi’nden Nesin Yayınları’na kadar harika seçenekler beni bekliyor. Hoş! sadece kurum olarak eriştiğimiz yayınların ötesinde, veritabanına sonradan eklenen yayınevlerinin kitaplarını görmek için de “Tüm Kaynaklar” kısmına bakmak gerekecek. Toplamda 4478 kitap var. Örneğin 2020 yılında Yapı Kredi’nin de kitaplarını bu platformda görmek, veritabanının mottosunda da değindiği gibi “Kültür ve bilgi için” oldukça önemli. Sayısal Kitap’ta Varlık, Cogito, Notos Öykü gibi çok değerli edebiyat dergilerini de kitaplarla bir arada görmek, Türkiye’de ilklerin denendiği bir veritabanı izlenimini veriyor. Yine bünyesine kattığı bir Alman yayınevi olan “Gerlach Press” yayınlarını da içermesi, rüzgarı tersine çevirmiş gibi bir izlenim yaratıyor. Burada görmeyi çok arzuladığım Can, İletişim, Ayrıntı gibi yayınevleri de var. Umarım o yayınevleriyle de en kısa zamanda anlaşma sağlanır da kendimizi kitap cümbüşünde buluruz.  (Hani bazıları hayıflanır ya, “Atatürk, Boğaziçi Köprüsü’nden hiç geçmedi. Oradan boğaza bakmadı.” diye. Kim bilir elektronik kaynakları görse ne sevinirdi! Böylece Ata’mızı yadetmek için bir vesile daha bulduk.)

Sonrasında ise istediğiniz kitabın üzerine tıklamanız yeterli. Kitap kurtları, şu aşağıda görülen kapağı, 27 metre uzaktan görseler Türkiye İş Bankası Yayınları altında, Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi’nden olduğunu hemen bilir. Bir de üzerinde “Suç ve Ceza” yazıyorsa eski bir dostla karşılaşır gibi Raskolnikov’u yeniden görmenin mutluluğunu yaşar.

Yıllardır veritabanlarının içinde sörf yapar dururum. Hep kendi kendime derdim ki, Türkiye olarak bu treni de kaçırdık. Bizim niye kaliteli(!) veritabanlarımız olmasın ki! Hukuk veritabanları bu yangınıma biraz su taşır oldular; amma velakin Sayısal Kitap taşı dikti.

Her evde ortalama 10 gözlü bir kitaplık olduğunu düşünelim. Her bir gözüne ortalama 30 kitap sığdırabilseniz 300 kitap eder. Evlerimiz  kitaplara yetmeyebilir belki; ama onlar bize yetebilir. Bırakın üniversite kütüphanelerini, bırakın okul kütüphanelerini hatta bırakın halk kütüphanelerini her evde bir tane Sayısal Kitap aboneliği bizi ihya ederdi. Bill Gates’in vizyoncu kimliği ne diyordu, hatırlayalım: “Her eve bir bilgisayar!” Gerçekleşti de geçti bile. Şimdilerde bırak her evi, her bir aile ferdinde bir tane var nerdeyse. “Her eve bir Sayısal Kitap” sloganını da biz atalım. Böylece biz okuyucular, müthiş kitaplarla günümüzü gün ede duralım, bu veritabanında yer almayan yayınevleri de sıraya girsin burada yer almak için. Yarım kalmış aydınlanmamıza belki bir umut ışığı olur. Bu kalitede ve zengin içerikte daha çok veritabanımızın olmasını diliyorum.

Bir sonraki yazımızda bizi cezbeden başka bir e-kitap veritabanıyla daha buluşmak üzere!