×

MEB Onaylı Bilgi ve Belge Yönetimi Kursları Açılmaya Devam Ediyor!

BBY Haber olarak daha önce dile getirdiğimiz üzere1 Bilgi ve Belge Yönetimi kursları ve sertifika programları hâlâ açılmaya devam etmektedir.

Buradaki bağlantıda da görüleceği üzere Ankara Çankaya Halk Eğitim Merkezi tarafından 330 saatlik bir Bilgi ve Belge Yönetimi kurs kaydı başlamış bulunmaktadır. İletişime geçtiğimiz yetkililer bölüm mezunu bir eğitmenin bulunduğu ve pandemi sonrası kursun açılacağını belirtmişlerdir.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, Çorum Merkez Halk Eğitim Merkezi, Gaziantep Nizip Halk Eğitim Merkezi, Çanakkale Biga Halk Eğitim Merkezi  gibi çeşitli kurumlarca da yine 330 saatlik Bilgi ve Belge Yönetimi kursu açılması planlanmaktadır.

Konuyu kamuoyunun bilgisine sunar, ilgilileri gerekeni yapması için bilgilendirmek isteriz.

Bizler yıllar boyunca ve hala devam eden bir sorun ile karşı karşıyayız, bölümümüzün lisans mı önlisans mı olduğu sorunu!! Ve ayrıca “bitirince ne olacağımız” gibi birbirinden farklı sorunlarla (işsizlik, kadro azlığı) mücadele içerisindeyiz!

Tüm bunları yaşamaya devam ederken bölüm adımız bir de sertifika verilen farklı iş kollarında da geçmeye başladı!!! Okumakta olan veya mezun olanlar artık bir de bununla uğraşmaya başlayacaklar.

Özetle, bizler bu gidişatı nasıl düzenleyeceğiz? Tek bir bölüm adı ile dağınıklığı ortadan kaldırdığımızı düşünürken, ismimiz altında türeyen farklı dallara ayrılan ve giderek daha da dağınıklığa sebep olan bir durumla karşı karşıyayız sanki!

“Bilgi ve Belge Yönetimi Sertifikası” veren kurslar, eğitimler düzenlenmekte. Bu koşul ile iş ilanları açılmakta.

Bölüm adımızın bu gibi sertifika programları ile kullanılması son derece yanlıştır!

Mesleğimizi itibarsızlaştıran bir durumdur!

4 yorum

comments user
Bilgi Mühendisi

Son zamanlarda bu kursların ortaya çıkması tesadüf olarak algılamayın. Bu kursları hangi gerekçeyle veriyorlar veya neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulmakta?? Bilgi ve Belge yönetimi bölümün olduğuna dair bilgilerimi yok ve ısrarla niye bu alan üzerinden eğitim verme ihtiyacı duyuluyor ??
Sağlam temelde bu konun üzerinde durulmazsa maalesef bölüm adina oluşan olumlu tablo tekrar eskiye dönecektir. Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü dünyanın bir çok ülkesinde çok değerli bir bölüm olmakla birlikte ve buna paralel olarak çok iyi çalışmalar yapılmakta bunun yansıması bize de olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bunu farkında olmak lazım yoksa diğer bölümler gibi kısa sürede değerini kaybeder.

comments user
Altunkaya

Şaşırmıyorum,yakında bu kursları bitirenler kütüphaneci,arşivci olarak kamu kurumlarında işe de başlar olmaz demeyin bu kursa izin veriliyorsa herşey olur.

comments user
Hatice

Bir Bilgi ve belge yönetimi öğrencisi olarak nasıl böyle bir şey olabilir bizler 4 yıl eğitim alıyoruz ve alanımız açısında kendimizi geliştiriyoruz Halk eğitim merkezinde 330 saatlik bir program yapıp geçerli bir belge ellerine veriyorlar ne hakla neden buna durdurmanın lazım umarım bunun önüne geçilir

comments user
Ali

Mesleğimizin gidişatı konusunda ne yapılırsa yapılsın bir düzelme olacağını sanmıyorum. 70 yıl önce Adnan Ötüken’in başlattığı kurslar aklıma geldi ama bu sefer çok farklı şekilde ilerliyor maalesef.

Kendisini 2-3 yıl daire başkanlığı yapınca 20 yıllık kütüphaneci olduğunu zanneden meslekdışı referanslı yöneticilerin olduğu, meslek büyüklerinin isteklerinin dinlenmediği bir meslek içinde yaşıyoruz. Artık idealleri bırakıp gerçekler ile yaşamak lazım. 20 yıldır bu meslekte sadece doçent üstü akademisyenlerin ve üst kurumlarda yüksek maaş alan sayısı bir parmak kadar olan yöneticilerin söylediklerinin dikkate alındığını gördük ve yaşıyoruz. Bu tür uyduruk kurslar ile mesleğe katılacak ve daha da kötüsü bunu ekmek parası için çalışan bir kütüphaneciye yaptırmaları çok daha acı bir durum. Meslekte siyasi torpili ile kendini kurtaran azınlıklar yine rahatça yaşamaya devam edecek ve yeni meslektaşlar ise iş aramaya devam edecekler. Bu kursların da sayısı da eğer zihniyet değişmezse de çok hızlı şekilde artacaktır.