×

Üç Harfliler: Çin ve ABD’nin Bilimsel Savaşı

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Amerika ve Çin’in arasındaki ekonomik savaşın altında yatan gizli bir gerçek var. O da bilimsel çalışmalara verdiği önem. Lafı hiç eveleyip gevelemeden söylemek gerekirse, aşağıdaki tabloda 2015-2019 arasında bütün bilimler alanında ABD’nin durumu neredeyse stabilken, Çin’in fırlattığı bilim füzesi ABD’yi vurmuş ve tabiri caizse ilerleyen yıllarda ABD’yi aşacağa benzer. ABD bu gerçekle daha fazla nasıl yaşayacak, merak konusu.

Bu tabloyu biraz ayrıntılandırdığımızda ise ortaya inanılmaz gerçekler çıkıyor. ABD’nin mobil teknolojisi konusundaki dünyadaki başarısı hepimizin malumu. Yine biliyoruz ki bir güç daha var, o da mobil teknolojisi konusunda ABD ile büyük bir rekabet içinde. Gelin bunu da bir tabloyla gösterelim.

Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere, ilk genel tablodaki durumdan çok daha net anlaşılıyor ki, “bilgisayar bilimleri” alanında Çin, ABD’ye nazaran büyük bir bilimsel savaşımın içinde. Çok açık ortada ki Çin bu konuyu fazlasıyla kafasına takmış ve emin ve hızlı adımlarla ilerleyişini sürdürüyor. ABD Hükümeti’nin bu tablo üzerinde çok fazla düşünmesi gerekmektedir, belki de düşünmüştür de, atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti diyebiliriz.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, dünyanın önemli ekonomik devleri, sandığımız gibi top ve tüfekle birbirlerini tehdit etmiyorlar. Asıl gerçek, madalyonun öbür yüzünde ya da buz dağının görünmeyen kısmında. Bu gerçek, bilimsel çalışmalar diye bas bas bağırıyor. Çin, bu konunun önemini çokça iyi anlayan ülkelerden biri. Bütün dünyayı kasıp kavuran ve ulusları kendilerine hayran bırakan başarısının altında yatan en büyük sırlardan biri de bilimsel çalışmalara yaptığı yoğun yatırımdır. Aslında sırdan bahsediyoruz; ama sağolsun SciVal gibi akademik değerlendirme ürünlerinin verileri sayesinde bu sırlar ortadan kalkmış oluyor. Yeter ki bu verileri okuyabilelim. Bu arada biz de ülke olarak kendimize kıssadan hisse çıkarsak hiç fena olmaz.

Tablolar: SciVal veritabanından alınmıştır.

1 yorum

comments user
Şule Aktaş

Çok güzel bir analiz! Biz de Türkiye olarak bilimin ışında aydınlanmalıyız.