×

Beşeri ve Sosyal Bilimler Kitaplarını Değerlendirme Kriteriniz Var mı? | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Şu pişmiş kelle gibi sırıtan tıp, fen ve mühendislik ağırlıklı akademik dergiler, ne kadar da rahat! Neden? Çünkü ölçümlenebilecek birden fazla metriğe sahipler. Nerede indeksleniyorlar, kaç atıf almışlar, yüzde onluk dilime girmişler mi, efendime söyleyeyim, son beş yıllık etki faktörleri nedir gibi envayi çeşit kıymet bilinirliğe sahipler. Üstelik dergilerde daha çok yayın yapan tıp, fen bilimleri ve mühendislik için de oldukça avantajlı bir durum. Sosyal ve beşeri bilimciler, doğaları gereği yukarıda bahsettiğim alanlar kadar çok yayın üretemiyorlar dergilerde. Onlar kitaplara da çok önem veriyorlar ve kitaplarının da ölçümlenmesini istiyorlar.

Bu durumda da yaralarına bir nebze olsun ilaç olsun diye bir web sayfasından faydalanıyorlar: Ceres!

Ceres’in amacı, beşeri ve sosyal bilimlerdeki araştırmacılara ve araştırma yöneticilerine, araştırma çıktı performansına ilişkin, bütüncül bir bakış sağlamak için bir araç tahsis etmek. Adamlar bu konuyu kendilerine dert edinmişler. Bi’ yerde, iyi ki de dert edinmişler.

Bunu yaparken de kitapların basıldığı yayınevlerini esas alıyorlar. Esas alırken de bu yayınevleri, Google Scholar’da ne kadar taranmışsa ona göre puan veriyorlar. Puanını verdikten sonra da o alınan puanları, alfabemizin sevilen harfleriyle taçlandırıyorlar.

Aşağıdaki derecelendirmeleri kullanıyorlar:

– A:> 500.000 sonuç

– B: 50.000-500.000 sonuç

– C: 1.000-50.000 sonuç

– D: 100-1.000 sonuç

– E: <100 sonuç ve net değil 

Üniversite olarak siz de WoS ve Scopus değerlendirmelerinden ayrı olacak şekilde, bilimsel teşvik ödülü vermek istediğiniz sevgili beşeri ve sosyal bilimler öğretim üyelerine şunu diyebilirsiniz:

“Tamam, kabul. Madem makale yazmak, sizin için uzun uğraş gerektiren bir süreç, madem ki yazdığınız kitaplarla da değerlendirilmek istiyorsunuz, o vakit yukarıdaki kategorilere giren yayınevlerinden kitap çıkarın, biz de size destek olalım. A kategorisinde olursanız şu kadar, B kategorisinde olursanız şu kadar bilimsel teşvik verelim.”

Onlar da derlerse ki: “Vallaha mı?

Bu iş, oldu bitti o zaman. Hayırlı uğurlu olsun. El sıkışabilirsiniz.

Şaka maka bu da bir değerlendirme ölçütü olabilir. Aşağıda linkini veriyorum. Bir inceleyin. İşinize yararsa bi’ tebessümünüzü alırım.