×

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi “Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” erişime açıldı

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, “Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” kapsamında 1928-1942 yılları arasında yayınlanmış 55 ayrı başlıktaki yerel ve ulusal gazeteye ait arşivini erişime açtı.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, sahip olduğu değerli ve zengin koleksiyonların yanı sıra, derleme niteliği taşıyan tek araştırma üniversitesi kütüphanesi olması ve hizmet kalitesi ile önemli bir kütüphane olma özelliğini sürdürüyor. Merkez Kütüphane ve Nadir Eserler Kütüphanesi koleksiyonunda yer alan değerli eserlerin korunması, yıpranmasının önlenmesi, kullanımının yaygınlaştırılması, kültürel mirasın gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılması ve ulusal/uluslararası tanıtımı amacıyla Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından çeşitli projeler yürütülüyor. Bu önemli projelerden birisi de Gazeteden Tarihe Bakış Projesi oldu.

Kıymetli Gazeteler Gün Işığına Çıkarıldı

​Merkez Kütüphane koleksiyonunda yer alan ve bir kültür hazinesi niteliğindeki koleksiyonda yaklaşık 18 bin 422 adet cilt gazete yer alıyor. Merkez Kütüphane, gazeteleri Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Türkçe gibi çeşitli dillerde yayınlıyor.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden ve yoğun bir emek içeren Gazeteden Tarihe Bakış Projesi; yıpranan ve fiziksel olarak erişimi güç olan, dönemin tarihine ışık tutacak nitelikteki değerli gazete arşivinin entegre kütüphane otomasyon sistemi üzerinden erişim sağlanarak araştırmacı ile buluşturulması amacıyla hayata geçirildi. Ayrıca; bu proje ile koleksiyonda bulunan kıymetli gazetelerin gün ışığına çıkarılması, farkındalık yaratılarak tüm ilgililer ile buluşturulması, araştırmacıların seçkin gazetelere, istediği yerden ve kolaylıkla sanal ortamda erişebilmesi, koleksiyonun gelecek nesillere korunarak aktarılması ve eserlerin daha fazla yıpranmasının engellenmesi de hedeflendi.

55 Yerel ve Ulusal Gazete Erişime Açıldı

​“Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” kapsamında; günlük erişilebilir şekilde, 1928-1942 yılları arasında yayınlanmış 55 ayrı başlıktaki yerel ve ulusal gazeteye ait 581 bin 106 sayfalık arşivden 32 başlık, OCR tekniği ile taranarak ve bibliyografik künye çalışmaları yapılarak Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi üzerinden kullanıcıların erişimine açıldı. Çalışmaları sürmekte olan proje kapsamında, teknik işlemleri tamamlanan gazeteler sisteme aktarılmaya devam ediyor.

Gazeteden Tarihe Bakış Projesi içeriği için tıklayınız.