×

Nail Bayraktar vefat etti

Meslek büyüğümüz Nail Bayraktar’ın vefat haberini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.  Tüm hayatını kütüphanelere adayan Nail Bayraktar 1932 yılında Makedonya’da dünyaya gelmiş 6 yaşındayken İstanbula ailesi ile gelen Bayraktar, 24 Haziran 1954’de Süleymaniye Kütüphanesi’nde meslek hayatına başlamıştır. 31 yıl kütüphanecilik mesleğini  farklı kurum ve mevkilerde büyük bir çalışkanlık ve özveri ile yapan Bayraktar, 1974-1978 yılları arasında Türk Kütüphaneciler Derneği başkanlığı yapmıştır.

Merhum Nail Bey’e Allah’tan rahmet, başta değerli eşi Nimet Bayraktar olmak üzere tüm sevenlerine, kütüphanecilik camiasına başsağlığı dileriz.
Cenazesi bugün (26.12.2019 Perşembe) Şakirin Camiinde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karaca Ahmet Mezarlığı’da defnedilecektir.
—–
Türk kütüphaneciliği denilince akla gelen ilk isimlerden, elyazması eserler konusundaki ihtisası ve yayınlarıyla tanınan emekli kütüphaneci Şükrü Nail Bayraktar 89 yaşında İstanbul’da Hakk’ın rahmetine yürüdü.

1954 yılında Süleymaniye Kütüphanesi’nde başladığı kütüphanecilik mesleğini birçok kütüphanede amirlik göreviyle tamamlayan Bayraktar, 1985 yılında emekli olmasına rağmen, ömrünün son anına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nda bila-ücret memur gibi çalışmaya devam etmişti. Atatürk Kitaplığı müdavimlerinin ‘Naim Amca’sı Bayraktar 2002 yılından itibaren gönüllü olarak birçok yazma eseri katalogladı. Yazma eser çalışmalarının yanı sıra Atatürk Kütüphanesi çalışanlarına Osmanlıca öğreten, genç kütüphanecilerine birikimlerini aktaran Bayraktar, ömrünün son anlarına kadar kitaplıkta kendisine ayrılan masada çalışmalarını sürdürdü.

KÜTÜPHANELERE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Şükrü Nail Bayraktar, 1932 yılında Makedonya Kalkandelen’de dünyaya geldi. 1938 yılında 6 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’un Fatih şehrine hicret etti. Karagümrük Ortaokulu ve Vefa Lisesi’ni bitirdi. 1954 yılında memur olarak Süleymaniye Kütüphanesi’nde göreve başladı. Bir süre sonra Edebiyat Fakültesi’ne kaydoldu. 1958 yılında Şemsipaşa Kütüphanesi’nin ilk memuresi Nimet hanım ile evlendi. 1961 yılında eşiyle birlikte mesleki bilgilerini arttırmak üzere İngiltere’ye giderek bir yıl kütüphaneler üzerine incelemelerde bulundu. Döndükten sonra Millet Kütüphanesi’nde önce müdür yardımcılığı, 1967’de müdürlük unvanıyla çalışmalarına devam etti. 1973 yılında Kütüphaneler Genel Müdür Yardımcılığına tayin edilen Bayraktar, 1974-1978 yılları arası Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanlığını yürüttü.

Türk kütüphaneciliğinin merkez ve taşranın pek çok kademesinde memur ve amir olarak görev yapan Bayraktar kendisi gibi kütüphaneci olan eşi Nimet Bayraktar ile 31 yıllık çalışma hayatının sonunda 1985 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra iki yıl boyunca Matbaa Meslek Lisesi’nin kütüphanecilik bölümünde ‘Yazma Eserler’ dersi verdi. 1988’den sonra İBB Atatürk Kitaplığı’nda yazma eser koleksiyonlarının kataloglanması görevini yürüttü. Hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından 2005 yılında ‘Türk Kütüphaneciliğinden İzdüşümler’ serlevhasıyla ‘Nail Bayraktar’a Armağan kitabı, İrfan Dağdelen-Hüseyin Türkmen imzasıyla ‘Asar-ı Bakiye Nail Bayraktar’ kitapları yayımlandı. 2008 yılında Ümraniye’de açılan Halk ve Çocuk Kütüphanesine ‘Nail-Nimet Bayraktar’ adı verildi. Mart 2019 tarihinde eşi Nimet Hanımla birlikte Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından ‘Onur Ödülü’ne layık görüldü. Bayraktar 17’si kitap, 79’u makale ve 4’ü tercüme ve tanıtma yazısı olmak üzere 100 esere imza attı.

Kaynak