×

Devlet Okullarına Kütüphaneci Ataması Yapılmalı

Okul kütüphaneleri ve kütüphanecilerinin okuma kültürüne etkisi OKUYAY (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) buluşmalarında tartışıldı. Buluşmada; okul kütüphanelerinin ve kütüphanecilerinin çocukların ve gençlerin okuma kültürü kazanmalarında kritik bir öneme sahip olduğu, bu çağlarda kütüphane aracılığıyla oluşan farkındalığın bir ömür boyu devam ettiği vurgulandı. 

Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu; düzenlediği etkinliklerle de okuma kültürünün gelişimine destek olmayı amaçlıyor.

Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Türkiye Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şube Başkanı Emine Gür, Özgül İleri Çalışkan, Karolin Sümertaş, Şule Yılmaz, Neslihan Aksu, Şule Yılmaz, Neslihan Aksu, Sevgi Arıoğlu, Kurulay Ateş, İrem Demir, Seher Yüksel, Cansu Ateş, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü ve OKUYAY Projesi Koordinatörü Ebru Şenol ile birlikte proje ekibi katıldı.

Toplantıda okul kütüphanelerinde, öğrencilerin ilgilerini kitaba ve kütüphaneye yöneltmek için yapılabilecek etkinlikler ve öğrencilerin kütüphanelere gelmesi için yapılması gerekenler konuşuldu.

“Öğrenciler, kitap seçiminde aktif rol almalı”

Okul kütüphanecilerinin okuma alışkanlığı ve merakı kazandırmada üstlendiği rol ile Türkçe ve edebiyat öğretmenleri başta olmak üzere öğretmenlerle yaptıkları işbirlikleri; okul kütüphanelerine nasıl kitap seçildiği ve seçilen kitapların özellikleri; kütüphanelerdeki süreli yayınların sayısı ve çeşitliliği; okul kütüphanelerinde dijital uygulamalar ve programlar gibi konulara da değinildi.

  • Tüm katılımcılar tarafından devlet okullarına kütüphaneci ataması yapılmasının gerekliliği vurgulanırken, devlet okullarının kütüphanelerindeki materyal eksiklerine de dikkat çekildi.
  • Okul kütüphanelerine seçilecek kitapların kütüphaneciler tarafından mutlaka okunması ve bu alanda ortak bilgilere ulaşmak için bir internet sitesinin kurulması gerektiğinin de altı çizildi.
  • Öğrencilerin kütüphanelere alınacak kitapların seçiminde aktif olarak yer almasının ise ilgiyi arttırdığı vurgulandı.

OKUYAY Platformu hakkında

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu), okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

Kaynak