×

Gerçekleştirilen 7. Ulusal Açık Bilim Konferansı’na dair açıklama yapıldı

7.Ulusal Açık Bilim Konferansı ve OpenAIRE Advance Çalıştayı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ev sahipliğinde YÖK, TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile 19-20 Kasım 2019 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Konak, İzmir’de 454 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Üniversite rektörleri, akademisyenler, araştırmacılar, yayıncılar, kütüphaneciler, dergi editörleri, araştırma ofisi çalışanları ve fon sağlayıcı kurumların temsilcilerinin katıldığı konferansı 110 kişi ise web üzerinden takip etti.

Geçmişten bugüne kadar gerçekleştirilen çalıştaylara katılanların sayısını gösteren istatistik verilerini de sizlere yandaki grafikte sunmak isteriz.

“Sürdürülebilir Açık Bilim ve Açık Bilgide Eşitlik” teması ile düzenlenen konferansta alanında uzman yurt içinden ve yurt dışından davetli konuşmacılar yer aldı. Gerek konferanstaki bilgilendirici sunumlar gerekse “Sürdürülebilir Açık Bilim Paneli”ndeki  verimli tartışmalarla başarılı bir konferans oldu. Türkiye’de bundan sonraki açık bilim çalışmalarına katkısı olacağına inanıyorum.

Konferansın ilk günü olan 19 Kasım 2019, Salı günü 3 farklı başlıkta çalıştaylar gerçekleştirildi. “Araştırma Veri Yönetimi, Açık Lisanslar ve OpenAIRE Veri Hizmetleri” ile ilgili çalıştayda öncelikle bu konular ile ilgili detaylı bilgiler verilerek “Araştırma Veri Yönetimi” “Açık Lisanslar” ve “FAIR Prensipleri” ile ilgili grup çalışmaları yapıldı. “OpenAIRE Hizmetleri ve İYTE Uygulaması”  başlıklı çalıştayda OpenAIRE ve OpenAIRE Content Provider Dashboard hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı ve kurumların Akademik Arşivlerini OpenAIRE’e kaydedip OpenAIRE Dashboard’u kullanmalarının yararlarından bahsedilerek, bu yolla kayıtlarındaki kaliteyi arttırabilecekleri vurgulandı. Son olarak gerçekleştirilen DSpace çalıştayında kullanımına ilişkin uygulamalı örnekler verildi. 250 kişinin katıldığı çalıştaylar son derece ilgi çekti.

Konferans sonrası değerli katılımcılarımızın görüşlerini almak üzere bir anket hazırlanmış ve katılımcılarımızla paylaşılmıştır. Anketi henüz doldurmayan katılımcılarımızın anketi doldurmalarını rica ederiz. Ankete ulaşmak için tıklayınız.

Konferans ile ilgili sunum özetlerine, sunumlara, videolara ve diğer detaylara ulaşmak için tıklayınız.

Konferans OpenAIRE Blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.