×

Mesut Tim, bağışlarla topladığı kitaplarla 39 köyde kütüphane kurdu

İzmir’de imkânsızlıktan dolayı kitap okuyamayanlara ulaşmayı amaçlayan okuma sevdalısı Mesut Tim, bağışlarla topladığı kitaplarla 39 köyde “Atatürk Çocukları Kütüphanesi” kurdu. “Kitap Baba” lakabıyla anılan Mesut Tim’in hedefi Türkiye genelinde 7 bin 500 köyde kütüphane açmak.

– Kütüphane kurma hayaliniz nasıl başladı? 

İlkokul ikinci sınıftayken babamdan ansiklopedi istemiştim. Ama babam almamıştı. “Ben şehir merkezinde kitaba ulaşamıyorsam, köylerdeki çocuklar kitaba nasıl ulaşacak” diye içimde hep ukde kaldı. Özel sektörde çalıştıktan sonra artık, “insanlar için bir şeyler yapmam gerekiyor” dedim. Emekli olmadan, her şeyi bırakıp, hayatımdan parayı çıkartıp, 2006 yılından itibaren tamamen köylere kütüphane kurma çalışmalarına başladım. 13 yıldan bu tarafa Türkiye’nin her yerine “Atatürk Çocukları Kütüphanesi” kurmak için çalışıyorum. Kütüphaneleri okul içinde değil köye ait bir binada açıyoruz. Bu şekilde 7’den 77’ye herkese hitap eden kitaplardan oluşan kütüphane tam bir halk ve köy kütüphanesi konumunda. Hepsinin adını da “Atatürk Çocukları Kütüphanesi” olarak koyuyoruz.

– Kitapları nasıl topluyorsunuz? 

Kitapların tamamı duyarlı insanların bağışlarıyla toplanıyor. Kesinlikle para kabul etmiyoruz. Tek bağış kitap. Kitabı olmayanları anlaşmalı yayınevlerimiz var, onlara yönlendiriyoruz ve kitap göndermelerini sağlıyoruz. Bağışladıkları kitapların doğru yöne gittiğine inandıkları için bağış sayımız her geçen gün artıyor. Yıllardır kitap fuarlarına katılıyoruz, sosyal medyada paylaşımlarımızla tanıtım yapıyoruz. Bize inanan güvenen insanlar Türkiye’nin her yerinden kitaplar gönderiyorlar. İnsanlar kitap toplayan belediyelere güvenmiyor, bize güveniyorlar. Ve bunu açık açık da söylüyorlar.

– Şu ana kadar kaç kitap toplandı, kaç köyde kütüphane açtınız? Kütüphane hedefiniz nedir? 

Türkiye’nin birçok ilinde 39 kütüphane açtık. Buralarda kitap sayısı 160 bini aşıyor. Kitaplar için herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Kütüphanelerimiz tam bir halk kütüphanesi. Osmanlı tarihi de var, dinler tarihi de var, devrimler tarihi de var. Her düşünceden her fikirden kitap bağışı alıyoruz. Biz insanlar için kütüphane kuruyoruz, düşünce için değil. Sağ-sol düşüncesi değil. Her yaşa, her kesime uygun kitap bağışı alıyoruz. Yıl sonuna kadar 45 kütüphane olacak. Ama benim hedefim 7 bin 500 köye “Atatürk Çocukları Kütüphanesi” açmak. İnanıyorum başaracağız

– Türkiye dışında Amerika’da kütüphane açacaksınız, ne zaman? 

Amerika New York’ta, 23 Nisan 2020 yılında Türk Dernekleri İşbirliği ile yine adı “Atatürk Çocukları Kütüphanesi” olacak. TBMM’nin 100. yılında açılacak. Yine bağış yoluyla toplanacak. 15 bin civarında kitap göndermeyi düşünüyoruz. Tabii bu kitapların hepsi Türkçe olacak. Orada yaşayan Türklerin bu kitaplara daha kolay ulaşmasını sağlamak hedef.

– Her bir kütüphane açılmasına yardımcı olduğunuzda ne hissediyorsunuz? 

Kitabı eline alan bir çocuğun yüzünün güldüğünü gördüğümüz an, en mutlu olduğumuz an oluyor. O an çocuğun yüzüne bakıp o gülüşü görmem bana yetiyor. Muhteşem bir şey. Çocukların yüzündeki o gülüşü görmek her şeye değer. Yorgunluk nedir, parasızlık nedir. Hepsi unutuluyor. Ben emekli değilim, sosyal güvencem yok. Gayrimenkulüm yok. Hayatımdan parayı çıkardım. Ben kendimi feda etmiyorum, kendimden fedakârlık da yapmıyorum.

– Size neden ‘Kitap Baba’ diyorlar? 

Kendimi kitaplara adadım. Kütüphane yapa yapa bana, “Kitap Baba” lakabını taktılar. Çoğu zaman bu lakapla beni çağırıyorlar. Tabii ben de çok mutlu oluyorum.

– Destek olmak isteyecek kişiler size nasıl ulaşabilir?

Cep telefonum internet ortamında açık bir şekilde biliniyor. Kitap bağışlamak isteyen, yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi almak isteyen kitap dostları beni hiç çekinmeden arayabilirler. Telefonum: 0533 030 91 00.

Kaynak