×

Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu, “Bilgi arama davranışlarında önemli değişiklikler var”

Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen bir seminer kapsamında, “21.Yüzyıl Becerileri, İstihdam Edilebilirlik Becerileri ve Bilgi Okuryazarlığı ve İlişkisi” ile  “Gerçek Ötesi Çağda Bilgi Okuryazarlığı, Medya Okuryazarlığı ve Haber Okuryazarlığının Önemi” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminer Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu tarafından verildi. Seminere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasında küreselleşme, karmaşıklık ve sahte haber gibi konuların üzerinde duran Prof. Dr. Kurbanoğlu, üniversitelerin istihdam edilebilir öğrenciler yetiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, bilgi okuryazarlığı konusuna değindi.

Medya ve bilgi okuryazarlığının günümüzde çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kurbanoğlu, tüm toplum bireylerinin medya ve bilgi okuryazarlığı becerilerine sahip olması için gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kurbanoğlu, “Bilgi arama davranışlarında önemli değişiklikler var. Yapılan bir araştırma, yalan haberin doğru habere göre altı kat daha hızlı yayıldığını ortaya koydu. Yalan haberin paylaşılma ihtimali doğru haberden yüzde 70 daha fazla oluyormuş, daha çok ilgi çekmek için. Bu araştırma ‘Science’ dergisinde yayınlamış bir araştırma. Yalan haber çok hızlı yayılabiliyor, Bu bizim için en önemli nokta burada. Yalan haberlerin manipülasyonuyla mücadele etmek mümkün değil mi? Elbette mümkün. Bunu yapan bazı oluşumlar da var. Biliyorsunuz doğrulama platformları, teyit platformları olarak geçiyor. İkisi aynı anlama gelen sözcükler sonuçta. Yeni medyanın olanaklarını kullanarak bir nevi içeriden mücadele örneği vererek sahte habere mücadele etmeye çalışmak gerekiyor” dedi.

Seminer sonunda Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu katılımcıların sorularını cevapladı.

Kaynak