×

Noyan Özkan Arşivi’nin Tanıtımı Yapıldı

Hukukçu, hak mücadelesi emekçisi ve İzmir Barosu önceki başkanlarından Av. Noyan Özkan’ın 20.000’i aşkın belgeden oluşan verisi, Noyan Özkan Koleksiyonu adıyla arşivleştirildi.

İnsan ve doğa hakları başta olmak üzere dava dosyaları, siyaset, tarih, kent ve çevre konulu yazı, gazete kupürü ve makalelerden oluşan belgelik, Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun koşullarda derlenerek dijital bir arşiv oluşturuldu. Türkiye’deki ilk ve şu andaki tek hukukçu arşivi olma özelliği taşıyan Noyan Özkan Arşivi’nin tanıtımı hazırlanan Kutup Yıldızı isimli kısa filmle birlikte 31 Mayıs 2019 günü İzmir Barosu’nda gerçekleştirildi.

Bir Tarihle Birlikte Buradayım

Noyan Özkan’ın dostları ve mücadele arkadaşlarının katıldığı tanıtım toplantısında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Noyan Özkan’ın başkanlık ettiği, bir baroda başkanlık yapıyor olmanın ondan sonra gelenler için oldukça güç bir şey olduğunu ifade ederek, “bir tarihle birlikte buradayım” dedi. “Noyan Özkan kadar özverili, dürüst çalışabilmek ve bu çabayı sürekli kılmak omuzlarımıza büyük bir yük bindiriyor” diyen Av. Özkan Yücel “ben bugün bir baro başkanı olarak ancak şu kadarını söyleyebiliyorum: Umarım ki başkanlığım sürecinde Noyan Başkan’a uygun bir başkanlık süreci geçiririm. Umarım ki onun kadar çalışabilir, umarım ki sonrasında bu kadar insanı toplayabilecek çalışmalara katkı sağlayabilirim. Bu çalışmayı hayata geçirenlere çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Kutup Yıldızı Gibi Yol Gösterecek

Noyan Özkan’ın eşi ve aynı zamanda da Ekoloji Arşivi Danışmanı olan Beynun Özkan ise Noyan Özkan’ın kişisel veya grup halinde atılan her adımı sakladığını söyleyerek “üç tane on yıla yayılan yığınla hukuki mücadelenin, bireysel ya da toplu hak aramaların, yurttaş sıfatıyla devletten hesap sormaların, cansız ama somut tanıklıkları bugün artık pırıl pırıl parlayarak, görünmez raflarda bir amaca hizmet etmeyi bekliyorlar. Adı Noyan Özkan arşivi ama çevre, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi yaşamsal konuları dert etmiş arkadaşlarımızın da emeği çok. Bu belgelik bir kutup yıldızı gibi parıldayarak yol gösterecek” dedi.

Ekoloji Arşivi – Dijital Arşiv Sistem Danışmanı olan Taner KORKMAZ ise “Türkiye’de kent ve çevre koruma alanında ilk büyük arşivi temsil eden, bu alanda gelişme kaynağı hedefinde olan Ekoloji Arşiv sisteminin ilk büyük projesinin Noyan Özkan Arşivi olduğunu, koleksiyonun açık erişim politikası altında ilgili araştırmacıların (STK) çalışmalarını iyileştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır” dedi.

ARŞİV İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak (1) (2)