×

Birlikten Doğan Güneş – “Bir eksiği de sen tamamla!”

“BİR EKSİĞİ DE SEN TAMAMLA!”
Birlikten Doğan “GÜNEŞ”

Bazen bir şeyi göstermek, anlatmaktan çok daha özel ve güzeldir. Söylenecek o kadar çok kelime, anlatılacak o kadar fazla hikâye var ki…

Neresinden başlayıp, neresinde bitirsek de hep eksik kalacak muhteşem bir serüven oldu. Yıllardır hayali kurulan birlikteliğin en somut örneğini gerçekleştirmenin onur ve gururunu yaşadık ve yaşıyoruz.

Peki, neden bahsediyoruz?

Bir eksiği de sen tamamla – 2003 yılında trafik kazasında aramızdan ayrılan Bilgisayar Mühendisi Serap Güneş, kitaba ve okumaya değer veren ve kitabını elinden düşürmeyen bir kişiliğe sahipti. İzzet Baysal Anadolu Lisesi mezunu olan Serap Güneş’in arkadaşları bir an olsun onu unutmadılar ve adını yaşatmak, gelecekte de var etmek için, mezun oldukları okulda onun adına bir kütüphane kurabilmek amacıyla Türk Kütüphaneciler Derneği Kampüs İstanbul ile iletişime geçip, bizlerle değerli düşüncelerini paylaştılar.

Türk Kütüphaneciler Derneği Kampüs İstanbul olarak, hâlihazırda 2016 yılından bu yana geleneksel hale getirdiğimiz kütüphane zenginleştirme projelerimizi, aynı zamanda Bölüm toplulukları arasında birlikte hareket etmenin gerekliliğine de vurgu yaparak, Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Bilgi-Sizsiniz Topluluğu tarafından düzenlenen III. Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrenci Kongresi’nde, Serap Güneş adına bir kütüphane kurma fikrini öne sürerek devam ettirmek istedik.

Meslekî farkındalık yaratmak amacıyla kongreye, İstanbul’dan Ankara’ya bisiklet sürerek 3 günde giden TKD Kampüs İstanbul aktivisti Salih Aydın, projenin gerçekleşebilmesi için girişimlere başladı. Kongredeki Topluluklar ile görüşmeler sonucu Türk Kütüphaneciler Derneği Kampüs İstanbul öncülüğünde, Ankara Üniversitesi Bilgi-Sizsiniz Öğrenci Topluluğu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Bilgi Topluluğu, Kastamonu Üniversitesi Bilgi Topluluğu, Marmara Üniversitesi Bilgi Yönetimi Kulübü ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgi Topluluğu’nun katılımıyla 2018 Ekim ayında proje çalışmalarına başlandı. Çalışmalara devam ederken bizlere, İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve Sev Amerikan Koleji katıldı.

Yaklaşık 7 ay süren çalışmalar sonucu öncelikle bağış yolu ile kütüphane materyalleri toplandı. Bütün toplulukların görüşleri alınarak, iletişim ile ilgili bütün planlar yapılarak, el emeği göz nuru ile afiş hazırlandı ve projenin asıl kısmı resmen başlamış oldu. Önceleri bir fikir olarak doğan projenin bu şekilde nihayete erecek olması hepimizi derinden heyecanlandırdı.
21 Nisan 2019’un karlı bir Bolu sabahında projeye katılan topluluklar olarak Bolu Canip Baysal Anadolu Lisesi’ne gidilerek yaklaşık 6 saat süren sıkı bir çalışma ile etiketleri yapıştırılmayan materyallerin etiketleri yapıştırıldı. Ardından raflara yerleştirmek üzere tasnifleri yapıldı. Materyaller Dewey Onlu Sınıflama Sistemi ile raflardaki yerini aldı, çevre düzenlendi ve ilk ders gününde gelecek öğrenciler beklendi.

Ve 22 Nisan Pazartesi okula gelenlerin karşılaştığı şaşkınlık ve mutluluk görülmeye, yaşanmaya değerdi. Merhum Sayın Serap Güneş’in ailesinin duygu dolu anları ve açılış konuşmalarıyla kütüphanenin açılışını gerçekleştirdik. Konuşmalarda Serap Güneş’in kitaplara ve okumaya verdiği önem üzerinde duruldu. Eğer Serap Güneş bugün hayatta olsa idi bu işten duyacağı haz ve mutluluğu yakın arkadaşları ve ailesi tarafından dile getirildi. Mutluluk ve hüznün bir aradalığı, bir kütüphanede cisimleşti.

Bu güzel proje Türkiye’de bölümümüz adına ve bu anlamda yapılan ilk ve tek birliktelik projesiydi. Neticesinde İstanbul, Ankara ve Kastamonu illerindeki Bölüm toplulukları ile birlikte bir çalışma yürütmenin, fiziksel mesafelerden ötürü belli zorlukları oldu. Fakat biz bu işin sorumluluğunu hissederek, karşılaştığımız her sorunu birlikte atlattık. Birlikle, beraber dirlik kazandığına inandığımız bu işin ciddiyetini 7 ay boyunca elden bırakmad   ık. Hepimiz bilginin ve belgenin yöneticisiydik ve bu işi sahada hakkıyla göstermenin de bilinciyle hareket ettik. Mesleğimizin inceliğini, tekniğini ve taktiğini topladığımız materyallerde göstermemiz gerektiğini de iyi biliyorduk. Okulda gösterilen bu teorik bilgileri pratikleştirmek hem çok özel hem çok güzeldi.

Şunu çok iyi biliyoruz ki, insanlar “Serap’lar” görecek biz oralara “Güneş’ler” doğuracağız! İnsanlar “Serap’lar” görecek, biz oraları “Kitaplarla aydınlatacağız” ve insanlar “Serap’lar” görecek biz oraları “Yüreklerimizle” ısıtacağız!

Bunca zahmetin ve güzelliğin ardında bize destek olan, her an yanımızda hissettiğimiz destekçilerimize ayrıca teşekkür etmek isteriz. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na, Sev Amerikan Koleji’ne ve kolejin kütüphanecisi olan Neslihan AKSU’ya, kolilerimizin sevkiyatını yapan Iron Mountain Bilgi ve Belge Yönetimi Hizmetleri firmasına, etiketlerimizi temin eden YORDAM firmasına ve Fatma ÖZBAY arkadaşımıza, Palme Yayınevi’ne ve maddi manevi destek olan herkese sonsuz teşekkür ederiz.
İyi ki varsınız, iyi ki varız, hep bir olacak hep beraber kalacağız.