×

Yeni Fikirler, Yeni Nesil Kütüphaneciler! | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Keşke insanlar bir fikir bulduğunda bunu değerlendirebilseler. Patent almak falan da zor bir süreç olduğu için daha kolay işlese bu süreç. Bir veritabanı olsa mesela. Fikir veritabanı. Sen oraya yükle fikrini, kullanmak isteyen parasını ödesin ve kullansın.

Mesela bir giyim markasına çok güzel bir kelime buldunuz. Hem markasının geçtiği hem de marka değerini yükselten bir kelime. Zara giyim mağazasını bilirsiniz. Ben şimdi Zara’fet kelimesini eklesem bu veritabanına Zara da bunu alıp kullansa.

Kod adı tabirini biraz değiştirerek bir kot markası için pekala kullanabileceğimiz bir slogan bile oluşturabiliriz. Mesela
Kot adı: Mavi! Herkes onun peşinde…

Otomobillerin stop lambalarını düşünün. Frene bastığınızda o arabanın ambleminin kırmızı olarak arkadaki aracın sürücüsünü nasıl etkileyebileceğini düşünemiyorum bile. Boğaz trafiğini düşünün. Saat 20.00 civarı olsun. Frene basılı bir sürü aracın kırmızı stop lambalarında olimpiyatın 4 halkasını görünce trafikte, “amma da çok malum markalı araç varmış” demez misiniz?

Zaman zaman fikir buluruz; ama bu fikirleri nasıl koruyacağımızı pek bilmeyiz. Bir kitapta okumuştum. Eğer bir fikriniz varsa, o fikrin size ait olduğunu kendinize mektup olarak zarf içinde gönderin. Bir de tarih koyun içine. Sonrasında olası bir durumda mahkemede çıkartıp o zarfı gönül rahatlığıyla yırtıp açtığınızda güvenilirliğiniz artacaktır.

Bir fikir de film yapımcılarına gelsin. Bir veritabanı düşünün. Bu veritabanında oyuncuların komedi, dram, korku vb. oyunculuklarında nasıl bir oyunculuk sergilediğini görmek, film çekerken istediği oyuncuyu bu şekilde seçmek, sevgili yönetmenlerimizin işine gelmez miydi?

Asıl paragrafı yeni nesil kütüphanecilere ayırmak istiyorum. Kütüphanelerin, hizmetlerini pazarlamak için de bir sürü yeni fikirlere ihtiyacı var. İşte bu yüzden yeni nesil kütüphanecilere çok fazla ihtiyacımız var. Yeni nesil kütüphanecilerin yaratıcılıkları sayesinde kütüphanelerin görünürlüğü üst seviyede olacak, kullanıcılara verilecek hizmetler çoğalacak ve kütüphanelerin albenisi artacaktır.

Sevgili BBY öğrencileri,

Lisansta aldığınız eğitimin yanısıra belki yaratıcılık yanınızı da geliştirici faaliyetlerde bulunmanız hem kendiniz için hem de kütüphaneler için son derece faydalı olacaktır. Bu sözlerimi de kulağınıza küpe yapabilirsiniz.

Kim bilir ne fikirler vardır içinizde tuttuğunuz. Bir salıverseniz onları, neler olacak neler! Devir yeni fikirler bulma ve onları hayata geçirme devri. Büyük şirketlerin artık hammaliyeden çok yaratıcı fikirlerin ürünleriyle nasıl bütün dünyayı sarstıklarını biliyoruz. Hem yaratıcılığımızı geliştirici, merak uyandırıcı eğitim hem de bu yaratıcılığımızı kullanabileceğimiz ortamlar bulmak dileğiyle.