×

6 Mart Dünya Erkekler Günü | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

İnternette gazeteleri açıp inceledim. Zulüm gören erkeklerin haberleriyle dolu. Dehşetle okuyorum:

Boşanmak istediği eşi tarafından 30 yerinden bıçaklanmış bir adamın içler acısı hali tüm Türkiye’nin gündemine oturdu.

Gece eve geç gelen 40 yaşındaki oğul, annesi tarafından dövülmekten komalık oldu.

Erkek kardeşinin parkta kızlarla ip atladığını gören abla, koşa koşa eve gidip annesinin ruhsatlı örgü şişlerini alıp arkadaşlarının ortasında erkek kardeşini delik deşik etti.

Çocuğu olmayan kocasını boşayan kadın, mahkeme biter bitmez soluğu sevgilisinin yanında aldı. Gözü yaşlı koca, mahkeme çıkışında gazetecilere, “Allah onun belasını versin.” dedi. Aylar sonra sorunun kadında olduğu ortaya çıktı.

Eşi tarafından üstüne kuma getirilen koca, çocuklarını alıp baba evine sığındı. “Nedir bu erkeklerin kadınlardan çektiği” diye dert yandığı gelen haberler arasında.

Gömleğinin yakasını hafif açtığından göğüs kılları görünen abisini, Namusumuzu iki paralık etti” diye terlikle döven küçük kız, “Pişman değilim, gene olsa gene yaparım” dedi.

6 tane erkek doğuran kadın, kocasını bırakıp, kız sahibi olabileceği bir erkeğin peşine düştü.

Instagram’da Hülya Avşar’ı takip eden kuzeninin suratına kezzap atan emmi kızı, “Namus şakaya gelmez” dedi.

Şiddet gördüğü için karısından boşanmak isteyen 60 yaşındaki yaşlı adam, Mavi Çatı Erkek Sığınma evine sığındı.

“Çok yakışıyor sakal bırakayım.” diyen torununu odaya kapayan babaanne, “O sakalları yolarım” dedi.

Çocuğunu göstermeyen kadın, kocasının ağlamalarına aldırış etmeden, arabayla üzerinden geçmeye çalıştı.

Sahilde bisiklet sürerken, rahat oluyor diye sporcu taytı giyen genç erkek, annesinin altın gününden arkadaşları tarafından piknik tüpüyle dövüldü. Öte yandan mini şortla yanlarından koşarak geçen genç bir baba ve oğluna da gözdağı veren altın günü sakinleri, kadın polisler tarafından güçlükle sakinleştirildi.

Eve geldiğinde kocasını, komşuya gittiği gerekçesiyle evden kovan kadın, “Çocuklarımı bir daha babalarına gösterirsem kadın değilim” dedi.

Çalışarak eve katkı sağlamak isteyen 40 yaşındaki adam, karısının yumruk darbeleriyle karşılaşınca soluğu karakolda aldı.

Sokakta giydiği pantolonun darlığına bile karışan ailesine resti çekip evden kaçtı. Genç oğlandan 3 gündür haber alınamıyor. Mahallenin kabadayı kızları tarafından dağa kaldırıldığı tahmin ediliyor.

Orhan Kemal’in Tersine Dünya adlı kitabı da kadın erkek ilişkisindeki bu tersliği anlatır. Filmi de çekilmiştir. Kitabı okunulası, filmi ise seyredilesidir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nün arifesinde böyle bir yazı yazmamın nedeni bir farkındalık yaratmaktı. Ne çok örnek var değil mi, kadınların boşu boşuna çektiği eziyetlere.

Sevgili erkekler,

Biz, kadınların sahibi değiliz. Bir parça empati kurarak kafaları değiştirmek mümkün. Sadece onlara yaşattığımızı, onların da bize yaşattığını düşünün. İşte o zaman anlarsınız hanyayı konyayı.