×

İbrahim Kalın’dan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ne ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesine ilişkin, “Cumhurbaşkanımız bunun hedefini 5 milyon kitap olarak koydu. 5 milyon matbu kitap hedefinin yanında tabii ki sayısı her yıl artacak olan elektronik kitaplar ve yayınlarla da inşallah çok yakında Türkiye’de kitap ve kütüphanecilik kültürünü dönüştürecek olan bir eser daha ortaya çıkacak. Şu andaki planlamalara göre, temmuz, ağustos ayları içerisinde Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesinin inşaatı bitirilip, inşallah açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız yapacaklar.” dedi.

“Yepyeni bir kitap ve kütüphanecilik anlayışı ortaya çıkacak”

Kalın, devlet görevi içerisinde yaptığı işlerde en fazla heyecan duyduğu, büyük keyif ve heyecanla takip ettiği konulardan birinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük bir hedef olarak ortaya koyduğu Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kütüphaneye ilişkin şu bilgileri verdi:

“24 saat açık, her yaşa hitap eden, yepyeni bir kütüphane konsepti geliştirildi burada. Çocuklarımız için ayrı bölümler var. Ana kütüphanenin içinde, çocuklar dolanmıyor ortalıkta. Kendi ayrı yerleri var. Masaları, sandalyeleri, halıları farklı. Yerlerde yuvarlanarak kitap okuyacaklar orada. Onlara göre renkli renkli mekanları var. Araştırmacılar için ayrı mekanlarımız var. Nadir eserler bölümümüz var. Ana okuma salonumuz var. Çok ciddi bir koleksiyon da şu anda şekillenmeye başladı. Bugün itibarıyla temmuz ayında raflara koyacağımız kitap sayısı 1,5 milyonu geçti. Bu koleksiyonun içinde derleme kütüphanesi statüsüne sahip olan kütüphanelerden aldığımız eserlerin yanında birtakım çok önemli koleksiyonlar da var.

Şevket Engin, koleksiyonunu kütüphanemize bağışladı. Rahmetli Şefik Can’ın kütüphanesi, Cumhurbaşkanlığı Kütüphensi’ne dahil edildi. Enderun Kitabevi’nin, rahmetli İsmail Bey’in kitapları koleksiyona dahil edildi. En son da İlber Ortaylı hocanın kütüphanesi, koleksiyona dahil edildi. Daha yenileri de geliyor. İnşallah nasip olursa Cemil Meriç’in, rahmetli Hasan Celal Güzel Bey’in kütüphanesini bu koleksiyona dahil edeceğiz. Cinuçen Tanrıkorur da, rahmetliyi bu vesileyle anmak isterim. Sağ olsun Bahri Hüda Hanım vefakar ve emektar eşi de onun koleksiyonunu kütüphaneye bağışladılar. Şimdi onunla ilgili de çok güzel bir mekan yapıyoruz. Onun konsepti biraz farklı malum kitaptan çok müzik arşivi ağırlıklı bir koleksiyon ama kütüphaneye çok yakışacak.”

Bu kütüphaneyle birlikte Türkiye’deki diğer üniversite ve halk kütüphaneleri ile millet kıraathaneleri ve özel kütüphanelerin paradigmasının, iş yapma tarzının değişeceğini ifade eden Kalın, her alanda yepyeni bir kitap ve kütüphanecilik anlayışının ortaya çıkacağını söyledi.

Üniversiteye başlayacak gençlere kütüphanecilik bölümlerini ihmal etmemeleri tavsiyesinde bulunan Kalın, bir dönem iş olmadığından kütüphaneci yetişmediğini, fakat bu anlayışın değiştiğini ve yeni yetişen genç kütüphanecilerin buralarda istihdam imkânı bulacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Dünya kütüphanelerinden hiçbir eksiği olmayan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve Anadolu sathına yayılmış olan diğer bütün millet kıraathaneleri ve kütüphaneleriyle Türkiye, bu büyük okuma yürüyüşünü, devrimini inşallah tamamlayacak. Gelenekte henüz söylenmemiş olanı bulup çıkartarak, yeni ufuklara ve hedeflere doğru ilerlememizi sağlayacak.” diye konuştu.