×

BBY Alanındaki Öğretim ve Araştırma Görevlisi İlanlarında Yanlışlar/Öneriler

[avatar user=”yasinsesen” /]
Yasin ŞEŞEN

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi, Kütüphaneci

Öğretim Görevlisi alımlarında, ‘Herhangi bir Yüksek Lisans’ mezunu arayan ilanlar kesinlikle sakıncalıdır. YÖK Yönetmeliğine doğrudan uymaktadır; fakat mesleğimiz açısından etik olmamaktadır.

YÖK Yönetmeliğinin yanından dolaşılarak böyle çıkarılan ilanlarda, birçok uzman olabilecek kütüphanecinin hakkı yenmektedir. ‘BBY Lisans ve yüksek lisans bitirmiş ve doktora yapmakta olan vb.’ bir kişinin uzman ve akademisyen olabilmesi kesinlikle gereklidir. Fakat YDS Puanı olmadan birçok üniversitede uzaktan eğitimle bile farklı alanlarda yüksek lisans yapılabilmektedir. Ama DTCF, Hacettepe, İstanbul, Marmara üniversitelerinde her zaman dil puanı ile lisansüstü eğitim yapıldı ve yapılmakta. Birçok kişi bu yüzden senelerdir dil puanı alabilmek için bekledi. YÖK Tez Veritabanı incelendiğinde; BBY Lisans ve BBY Yüksek Lisans mezunu olan veya olmak üzere olan birçok kişi bulunmaktadır. (Bu gruba ben ve birçok arkadaşım da dahildir). YÖK Tez Veritabanı’na göre 1997-2019 yılları arasında 330 kişinin BBY Yüksek Lisans mezunu olduğunu görmekteyiz. Birçok hocamızın da dahil olduğu bu grupta şu anda halen hakkı olan uzmanlık kadrolarını alamamış; ‘kütüphaneci, arşivci, memur, taşeron işçi vb.” olarak bekleyen birçok kişi vardır. Bu kadar kişi varken, Yüksek Lisans’ını herhangi bir alandan yapan kişilerin uzman olması hiç etik değildir!

Bu konuda hiçbir kurumu suçlamıyorum, yanlış anlaşılmasın. Bu şekilde davranılan ilanlar birçok üniversitede bulunmaktadır. Fakat artık gençler bilinçlendi ve direk her gün Yönetmelik dışı şekilde çıkarılan hangi alandan olursa olsun, yanlış ilanları çeşitli mecralarda şikayet eden bir grup idealist genç bile varmış 🙂

Bunun yanında şu ilanlar gayet doğru açılmış ilanlardır ve takdir edilmelidir:

Adnan Menderes Üniversitesi 3 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İlanı-Son Başvuru-14.01.2019
Hacettepe Üniversitesi ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İlanı-Son Başvuru-10.01.2019
Ankara Üniversitesi ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ İlanı-Son Başvuru-11.01.2019
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İlanı-Son Başvuru-14.01.2019(Kütahya ilanı sonradan düzeltildi)

İnşallah herkes hakkıyla ve liyakatle bir yerlere gelebilir. Kendi mesleğimize sahip çıkmalıyız. Bir kimya mühendisi, nasıl bir şantiyede uzman olamıyorsa; bir inşaat mühendisi nasıl yapı işlerinde daire başkanı olabiliyorsa; bir master bitirmiş kütüphaneci de kütüphane daire başkanı, öğretim görevlisi (uygulamalı bilim) olmalıdır.

MYO ve Fakülte Öğretim görevlisi olabilmek konusunda ise doktora yapmak koşulu olmalıdır. Çünkü ders verebilmek daha farklı meziyetler taşımaktadır.

Keza araştırma görevlisi alımında da yanlışlar mevcuttur. Atatürk Üniversitesi 1 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ İlanı-Son Başvuru-14.01.2019 çok saçma bir ilandır. Çünkü BBY alanında master veya doktora yapan bir mühendis, işletmeci vb. lisans mezunu da olabilir.

Lütfen özellikle akademik ilanlarda sadece ama sadece meslektaşlarımıza karşı pozitif ayrımcılık yapalım. Diğer türlü 5-10 yıla varmadan kütüphaneler ve bölümler saçma sapan kişiler ile dolacaktır. Geçmişteki hatalar düzeltilmelidir.

21 yorum

comments user
Ali

https://www.memurlar.net/haber/911922/kastamonu-universitesi-uc-ilanda-duzeltme-yapmali.html?utm_source=headlines

Çekirge on sene önce atladı asistan oldu aynı üniversitede. Şimdi atlamak istedi ama Allah büyük ayağı takıldı düştü:):) 10 yıl şartı koydurup utanmadan birde kütüphanede uzman olacak arkadaş:):)

comments user
Aylin Bilgin

Tüm ilanların sonuçları belli oldu. Kazanan herkese hayırlı uğurlu olsun, umarım yeni iş yerlerinde mutlu olurlar ve mesleğimize güzel katkıları olur.

İncelemeler sonucunda;

*Adnan Menderes Üniversitesinin ilanının Rektör değişimden dolayı iptal edilmesi listeye girenler açısından çok kötü ve haksız olmuştur. Bazı kadroları Doktora mezunu olmuş, doktora tez dönemine gelmiş, 15-20 yıllık kıdeme sahip vb. meslektaşlarımız kazanmışlardır. Birçok kadroyu BBY Mezunu ve BBY Master Mezununun kazanmış olması sevindiricidir. BBY Doktora yapan kişilerin de olması çok daha sevindiricidir.

*İlan sonuçları incelenince, artık Master mezunu olmanın çok fazla yeterli olmadığı; birçok kadronun Doktoralı kişilerce ancak kazanılabildiği görülmüştür. Ülkemizde Referans sisteminin geldiği nokta çok iyi bilindiğinden dolayı da, artık bu tarihten sonra daha çok mücadele olacağı açıkça bellidir.

*BBY Master ve Doktora mezunu birisinin(10 yıllık mezun) ‘doktor öğretim üyesi’ olamadığı; Öğretim Görevlisi olabildiği bir meslek içerisinde olmak artık cadı kazanında olduğumuzun göstergesidir.

*Atamalara bağlı bir şekilde artık mesleğimiz düşüş grafiğine girmiştir. Bunun yanında Özellikle meslek dergilerinde ahbab- çavuş ilişkisinin artık ayyuka çıkmasından dolayı; birçok kişi doktora bitirse bile doçentlik konusunda mecburen alan dışı dergilere yönlenecektir. Bu konuda bir an önce, meslekiçi dergiler şöyle bir silkelenmeli ve daha adil yöneticiler göreve gelmelidir.

Yazara çok teşekkür ederim. Şu yazısına sonuna kadar katılıyorum:

İnşallah herkes hakkıyla ve liyakatle bir yerlere gelebilir. Kendi mesleğimize sahip çıkmalıyız. Bir kimya mühendisi, nasıl bir şantiyede uzman olamıyorsa; bir inşaat mühendisi nasıl yapı işlerinde daire başkanı olabiliyorsa; bir master bitirmiş kütüphaneci de kütüphane daire başkanı, öğretim görevlisi (uygulamalı bilim) olmalıdır. Lütfen özellikle akademik ilanlarda sadece ama sadece meslektaşlarımıza karşı pozitif ayrımcılık yapalım. Diğer türlü 5-10 yıla varmadan kütüphaneler ve bölümler saçma sapan kişiler ile dolacaktır. Geçmişteki hatalar düzeltilmelidir.

Saygılarımla…

comments user
Zehra Yaman

Zehra Hanım’a katılıyorum.
Batı ülkelerinde kütüphanecilik lisansına sahip olan insanlar Pazarlama YL si yapıyor ve sonra Kütüphanelerin halkla ilişkiler bölümünde uzman oluyor. ya da Hukuk lisansına sahipler, Kütüphanecillik YL sine sahip olarak Kütüphaneler de çalışıyor.
Biz düz memur mantığı ile bakıyoruz hala. Kütüphanecilik disiplinlerarası bir bölüm olduğu için gelişmiş batı ülkerinde olduğu gibi biz de de kütüphaneciler diğer programlardan yl ve doktora yapıp kütüphanede uzman olabilmelidir.
Buradaki makale sahibi yazarın , başka bölümlerden yl si olan kütüphanecilik lisans mezunlarını diskalifiye olması için başlattığı bir yazı olduğu görülmektedir. Fakat bu çıkar, hem kendini çok iyi yetiştirebilecek meslekdaşlarına hem de Türk kütüphaneciliğine zarar verebileceği düşünülebilir.

comments user
Erdem

Yazarın anlatmak istediği konulara gayet güzel bir örnek. Yazar bu konuda çok haklı. Tıklayınız

comments user
Eda

Yazarın yazdıklarına hiçbir anlam veremedim. Evet bölümümüz mezunları kendi alanında yüksek lisans yapsın, doktora yapsın, iyi kadrolara yerleşsinler. Ancak kendisiyle o kadar çok çelişiyor ki. Uzmanlaşmayı savunurken Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin öğretim görevlisi tercihini takdir edilecek bir ilan olarak değerlendiriyor. BBY’de aldığınız tıp kütüphaneciliği dersi. Kaç tane BBY bölümünde tıbbi dokümantasyon veya sağlık bilgi sistemleri dersi veriliyor. Bu dersler Sağlık Yönetimi bölümünde verilir. BBY lisans ve yüksek lisans mezunu bir kişinin sizin yorumunuza göre bu bölümde öğretim görevlisi olarak çalışacak yeterlilikte olmaması gerekiyor. Buradan sizin savunduğunuz şeyin sadece BBY mezunları iyi kadrolara yerleşsin nerede ne iş yaptığı veya ne kadar iyi yaptığı önemli değil olduğu sonucunu çıkarıyorum. Ayrıca diğer ilanlarda mezun olunması istenen yüksek lisans bölümleri belirtilirken bu ilanda alanında yüksek lisans mezunu denilmiş, bölüm belirtilmemiş. Ben BBY lisans mezunu ve Sağlık Yönetimi yüksek lisansı yapan birisi olarak bu ilan bana daha uygun değil midir? Veya BBY yüksek lisans mezunu ama lisansı sağlık alanında olması daha mantıklı değil midir? Neden disiplinlerarası çalışmalar yapılmasın? BBY ticaret, eğitim, sağlık, kamu yönetimi, mühendislik ve sayamadığım daha bir çok alanla iç içe. Bölümümüze farklı bölümlerden gelen öğretim görevlileri öcü müdür illa birilerinin hakkını yiyerek mi gelmişlerdir? Bizim mezunlarımız neden başka bölümlere gidip öğretim görevlisi-üyesi olmasın? Bir de şunu merak ediyorum, öğretim görevlisi olmak için doktora şartı olsun, ders verebilmek için farklı meziyetler gerekir derken neyi kastediyorsunuz? Öğretmenler de örneğin kimya, biyoloji veya edebiyat lisans mezunu. Lisans mezunu birinin ders verebilmesi için tek şart formasyon almasıdır. Üniversitede ders vermesi için de bir üst eğitim seviyesi olan yüksek lisans mezuniyeti isteniyor. Doktora yapmak akademide ilerlemek için gereklidir ders veren bir öğretim görevlisine de mesleki katkı sağlar ama tek şart olamaz.

    comments user
    Fatma Kaşıkçı

    Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı ilanında usulsuzluk vardır. Bu kadroya bizim bölümden de başvuru olmalıdır. Buradaki sorun ise daha büyüktür. Lütfen yayınlayınız.

    14.01.2019 tarihinde açıklanan “Öğretim Görevlisi İlanında” tek kişi olarak ön değerlendirme listesine alınmıştır. Tıklayınız

    Bu kişi (Tıklayınız) halihazırda zaten o birimde görevlidir. Bu konuda ciddi usulsuzluk vardır. Lütfen yayınlamanızı istiyorum. Saygılarımla.

    comments user
    Yasemin

    Merhaba, formasyon alan kişiler üniversite değil lise veya daha alt eğitim düzeylerine ders veriyorlar. Tüm dünyada geçerli olan akademik unvan doktordur. Doktora yapan biri olarak, yazdığınız yorumları anlamsız buldum. Üniversitede ders verebilmek için de doktora mezunu olmak temel bir yeterliliktir. Yüksek lisans kontenjanını doldurabilme amacıyla herhangi bir alanda lisans mezunu olma şartı olan bölümlerden kendini geliştirmek için değil; sırf yüksek lisans yapma amacıyla yüksek lisans yapanların umarım öğretim görevliliği olmada hiçbir şansı olmaz. Ama maalesef çoğu kişinin bu amaçla yüksek lisans yaptığını düşünmüyorum. Eğer gerçekten disiplinler arası gelişim hedefleniyorsa bu alanda yaptığı çalışmalarla kendini kanıtlamak gerekir ki bu şekilde adı duyulmuş bir iki kişi biliyorum. Umarım siz de bu amaçla yüksek lisans yapıp yetkin çalışmalara imza atmış biri olarak yukarıdaki yorumu yazmışsınızdır.

    comments user
    Fatma Kaşıkçı

    Tıklayınız

    Aynı kişiyi tekrar öğretim görevlisi olarak kazandırmışlar, helal olsun daha birşey denemez.

    Herkes kafasını kuma gömdükçe daha çok bu şekilde kadrolar heba olup gidecektir.

comments user
Zehra

Yasin bey kendi görüşlerini yazmış kendince haklı olabilir. Ama ben 20 yıllık kütüphanecilik deneyimime dayanarak lisansını bilgi belge yönetimi, kütüphanecilik vb bölümlerde yaptıktan sonra yüksek lisansı başka alanlarda yapmış kütüphanecilerin fakülte kütüphanelerinde daha başarılı olacağına inanıyorum. Mesela bir kütüphaneci İİBF yani iktisadi İdari bilimler fakültesi kütüphesinde çalışıyorsa ve o alanda yüksek lisansını yapmış olsa kütüphanesine ve kullanıcılarına daha faydalı olacağını düşünüyorum. Sonuçta hem kutuphaneciligi bilip hem de kullanıcılara ve koleksiyona daha bilinçli yaklasacaktir.

    comments user
    Birgül

    Bunun için kamu yönetiminde yüksek lisan yapması değil bby de yüksek lisans yapıp sosyal bilimler alanlarında kütüphanecilik hakkında tez çalışması veya makale hazırlaması çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü bir kütüphaneci her fakülte kütüphanede gayet rahat çalışabilir. İibf kütüphanesinden tıp fakültesine aktarılırsa birde orada yüksek lisans yapması gerekir. Ancak öğretim görevliliği veya eski adıyla uzmanlık için kendi alanında kendini geliştirip farklı alanlarla bütünleştirici çalışma yapması diğer bir deyişle açılan yüksek lisans derslerinden o alanlara yönelik bir ders seçmesi (farklı alanların derslerini de seçebilir) daha yararlı olacaktır.

comments user
Ahmet

YÖK Tez Veritabanı’na göre 1997-2019 yılları arasında 330 kişinin BBY Yüksek Lisans mezunu olduğunu görmekteyiz. Birçok hocamızın da dahil olduğu bu grupta şu anda halen hakkı olan uzmanlık kadrolarını alamamış; ‘kütüphaneci, arşivci, memur, taşeron işçi vb.” olarak bekleyen birçok kişi vardır. Bu kadar kişi varken, Yüksek Lisans’ını herhangi bir alandan yapan kişilerin uzman olması hiç etik değildir. Keza araştırma görevlisi alımında da yanlışlar mevcuttur. Atatürk Üniversitesi 1 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ İlanı-Son Başvuru-14.01.2019 çok saçma bir ilandır. Çünkü BBY alanında master veya doktora yapan bir mühendis, işletmeci vb. lisans mezunu da olabilir. Lütfen özellikle akademik ilanlarda sadece ama sadece meslektaşlarımıza karşı pozitif ayrımcılık yapalım. Diğer türlü 5-10 yıla varmadan kütüphaneler ve bölümler saçma sapan kişiler ile dolacaktır. Geçmişteki hatalar düzeltilmelidir.

Yazarı tanımıyorum ama bu konuda tamamen tecrübeli birisi olduğu belli ve gayet objektif şekilde yazmış. İstatistiki verilerle de noktayı da gayet güzel koymuş.

Eklemek istediğim iki şeyden; birincisi Kültür Bakanlığına Kariyer Uzman alımı tekrar yapılmalıdır, en az 10 yıl oldu hiç yarışma sınavı açılmadı. Diğeri de doktoraya kabulde kesinlikle bby mezunluğunun aranmasıdır. Diğer türlü sık sık rastladığımız şekilde; dil bölümleri, ilahiyat, tarih ve hatta jeoloji mühendisliğinden gelen doçentlerimiz oluyor.

comments user
Aylin

Yazara katılıyorum kendi alanında ihtisaslaşma kuralı uygulanmalı başka alanlardan yüksek lisans bitirmek bana mantıklı gelmedi. Doguda kütüphaneci olup çankırıda ankara da yüksek lisans a gelip emek veren kişiler varken başka alanda yüksek lisans yapanın bence uzman olmaya hakkı onun kadar yoktur.Kaldıki basat olan ankara hacettepe istanbul universitelerinden 70 gecme notu ile mezun olmus kisilerin haklari yenmektedir. Dil puani olmadan lisansustu de yapan kisilerle bir tutulmamalilardir. Kendi kurumundakine deil kurumdisindan gelip uzman olan kisinin yaninda hic kimsenin motivasyonu olamaz.Insallah iyi bir nester vurulur bu liyakatsiz islere. Buda son cümle…

    comments user
    Doreksin

    20 günlük senelik izinle doğudan Ankara ya yüksek lisansa nasıl gelebileceğimi bana da söyler misiniz? Cidden merak ediyorum? Ayrıca sizin görüşünüze göre bizim bölümdeki HTML, veri tabanları vs derslerini de bizim bölümdeki meslektaşlarınızın vermesi gerekiyor dışarıdan farklı disiplinlerden öğretim görevlisi alınmamalı değil mi? Kimse kendini çapraz alanlarla geliştirmemeli de ? Bir yazalım mühendisi bizde yüksek lisans yapıp öğretim görevlisi olmamalı değil mi?

    comments user
    Aylin

    Açıkçası benim demek istediğimin ne olduğunu siz hariç çoğu kişice anlaşıldığını düşünüyorum. Saygılarımla. Doğu illerinden Çankırı veya başka yere yüksek lisansa gelen kişiler var onlarla iletişim kurup nasıl geldiklerini öğrenebilirsiniz.

    comments user
    Doreksin

    Dikkat çekerim bahsettiğim kadrolara bir kaç ay önce sadece bby mezunu 2 yıl alanında deneyimli ALES ve YDS puanı ile giriliyordu. O zaman böyle tartışmalar var mıydı acaba? Yoksa deneyim sahibi olamayan insanlar mı beni anlamıyor??
    İyi ki söylediniz. Kamu kurumunda çalışan biri olarak söylüyorum 1 senede sadece 20 gün YL derslerine ve sınavlarına gitmen için yeterli değil. Sadece mülakatına gitsem sonra kayıt için gitsem geriye 18 gün kalır. Öyle şehir dışına giderken hadi canım sen git ben seni idare ederim diyen amirlerim yok benim. Batı’dakiler hak ediyor doğudakilerin hakkı yok. Ayrıca bir kütüphaneye halkla ilişkiler alanında YL yapmış BBY mezunu kütüphaneciye hiç mi ihtiyaç yok? Bilişim alanın YL yapmış BBY mezunu kütüphaneciye hiç mi ihtiyaç yok ?

comments user
Doreksin

Çok güzel açıklamışsınız fakat unutmayalım ki TH kütüphaneci kadrosunda olup YDS ve ALES i tamamlamış yıllardır uzman kadrolarına başvurmayı bekleyenler var. Van’da TH olarak çalışan bir kütüphaneci Ankara veya İstanbul’a gelip BBY bölümünde tezli yüksek lisans yapamayacaktır. Bu da demek oluyor ki herhangi bir alanda tezli yüksek lisans yapmış olmak şartı olmazsa hiç bir zaman uzman (öğretim görevlisi) kadrolarına başvurmayacaktır. Öğretim üyesi için açılan kadrolarda dediğiniz gibi olmalı fakat öğretim görevlisi kadrolarında sadece bby lisans ve herhangi bir alanla YL aranmalı.

    comments user
    Doreksin

    Sonuçta bundan birkaç ay önce öğretim görevlileri için aranan kriter ALES – YDS ve tecrübeydi. Bütün düzenini buna göre hazırlayan insanlar mağdur oldu.

    comments user
    Asuman Yayci

    Yazarin kasr ettigi zaten meslektaslardan cok meslek disindan uzman alinmasi. Hacettepe universitesi bby bolumunde su anda meslek mezunu olmayan 2 kisi bulunmakta ogretim gorevlisi olarak her yonetmelige aykiri olarak. Kimse yillardir ses cikarmiyor bu tur seylere ama artik degismeli.

    comments user
    Yasin

    Yıllardır zaten hep torpil vs. yüzünden hakettiğimiz yerde değiliz. Kadrolar direk belli kişilere açılıyor, liyakat kimsenin umrunda değil. Kesinlikle “birçok uzman olabilecek kütüphanecinin hakkı yenmektedir. ‘BBY Lisans ve yüksek lisans bitirmiş ve doktora yapmakta olan vb.’ bir kişinin uzman ve akademisyen olabilmesi kesinlikle gereklidir.” Dilerim bu son ilanlar örnek olur.

comments user
Yasin

Çok güzel, anlamlı ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık…

    comments user
    Yeşim

    Hangi kurumlarda ve kütüphanelerde çalıştığınızı bilmiyorum ama çoğu yerde bırakın Ankara ve İstanbul’daki üniversitelerdeki bby bölümlerinde yüksek lisans yapmayı kendi üniversitesindeki herhangi bir bölümde yüksek lisans bile yapılmasına izin verilmiyor. Ayrıca zaten öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak kişi YDS den yeterli puan almıştır. Tek şansızlığı büyük şehirde çalışmamasıdır.
    Ayrıca bby den lisans bitirmiş kişi temel eğitimini aldığı için bölüm uzmanlığına yönelmesi daha mantıklı olacağı için yüksek lisansını başka bölümde yapması kütüphanesine ve üniversitesine daha faydalı olacaktır.