×

Finlandiya doğum gününü 98 milyon euroluk kütüphane ile kutladı

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bağımsızlık ilanının tarihi olan 5 Aralık’ta açılışı yapılan kütüphane ülkenin “doğum günü hediyesi” olarak adlandırıldı. Fin mimarlık firması ALA Architects tarafından tasarlanan 17 bin 250 metrekarelik kütüphaneye ‘övgü’ anlamına gelen “Oodi” ismi verildi.

FİNLANDİYA 101’İNCİ BAĞIMSIZLIK YILINI KUTLADI

Helsinki’de Finlandiya’nın bağımsızlığının 101. Yılında açılışı gerçekleştirilen Oodi Kütüphanesi buz kütlesi üzerinde bir gemiyi andıracak şekilde tasarlandı. Tasarımında ağırlıklı olarak ahşap, çelik ve cam kullanıldı.

Modern kütüphane kavramına yeni bir soluk kazandıracak olan kütüphane 3 boyutlu yazıcıdan, sanatçıların kullanımına sunmak için tasarlanmış 3 boyutlu duvarlara kadar çok farklı hizmetleri bünyesinde barındırıyor.

Ekipmanlarıyla birlikte kütüphanenin maliyetinin 98 milyon Euro olduğu ifade ediliyor.

ÜLKEDE YILDA 70 MİLYON KİTAP ÖDÜNÇ ALINIYOR

Diğer İskandinav ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya’da da halk kütüphanelerinin toplumda büyük önemi var. Kişi başına kütüphaneden alınan ödünç kitap ortalaması 14. Bu durum 5,5 milyon nüfusu olan ülkede yılda yaklaşık olarak 70 milyon kitabın ödünç alındığı anlamına geliyor.

Kaynak