×

Açık Bilim Bulutu (EOSC) Projesi başlıyor

Açık Bilim Bulutu (EOSC), bugün, 23 Kasım 2018‘de Avrupa Birliği Avusturya Başkanlığı tarafından düzenlenen bir etkinlikte resmen başlatılmıştır. Bu açılış, Avrupa Komisyonu liderliğindeki paydaşlarla uzun bir danışma ve düşünme sürecinin sonucunu işaret etmektedir.

EOSC Portalı, Avrupa Komisyonu’nun Açık Bilim vizyonunu hayata geçiren EOSC uygulamasına yönelik ilk adımdır. Parçalanmış bir araştırma ekosistemine bütünlük getirmekte ve FAIR katılım kurallarını teşvik etmektedir. Portal, araştırmacıların bilimi, toplum ve kamu yararına; işbirlikçi, açık ve düşük maliyetli şekilde sunabilmeleri için gereken hizmet, veri ve kaynaklara evrensel bir giriş noktasıdır.

Etkinlik, Avrupa’da araştırmaların ilerletilmesi için EOSC’nin önemini ortaya koymakta ve yeni EOSC Portalını tanıtmaktadır.

EOSC Portalı veri, hizmet ve kaynaklara erişim sağlar. En iyi uygulamalar ve kullanıcı hikayeleri de dahil olmak üzere, EOSC girişimi hakkında en güncel bilgi kaynağıdır.

EOSC’de pay sahibi olan tüm hizmet sağlayıcılar, araştırma toplulukları ve diğer oluşumlar, EOSC Portalı’nı ziyaret etmeye ve bunların işlevlerinden nasıl yararlanabileceklerini keşfetmeye davet edilmektedir.

Lansman etkinliği, araştırmacıların nasıl etkileşime girebileceğini ve portalın işlevlerinden nasıl yararlanabileceğini sergileyen açıklamalar sunmaktadır. Hem demo hem de canlı yapılan gösteriler, portal üzerinden farklı disiplinden kullanıcıyla ilgili senaryoları içermekte ve birçok kullanıcı deneyimini kapsamaktadır.

Bilimsel açıklamalar, yeni atanan EOSC Yönetim Kurulu’nun sunumu ile tamamlanacaktır.

EOSC Portalı, Avrupa Komisyonunun katkısıyla, Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Programı tarafından finanse edilen eInfraCentral (731049), EOSC-hub (777536), EOSCpilot (739563) ve OpenAIRE-Advance (246686) projeleri ile ortaklaşa geliştirilmiştir ve sürdürülmektedir.

Lansman Canlı Yayını için: https://eosc-launch.eu/live/…

EOSC Portalı hakkında daha fazla bilgi
Web Sitesi: https://www.eosc-portal.eu/
Twitter Hesabı: @eoscportal
Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCHsaUFy5LJ3rJ28qDg2StGA

İletişim için:
OpenAIRE Advance Yardım Masası için: http://libguides.iyte.edu.tr/OpenAIRE2020
E-posta için: openaire2020@iyte.edu.tr