×

Emekli olan Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak hocamıza armağan kitap hazırlanacak

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden emekliye ayrılan değerli hocamız Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak için bir armağan kitabın hazırlanacağı açıklandı. “Bilgi Araştırmaları” başlıklı bilimsel kitabın içeriği ile ilgili duyuru yapıldı, söz konusu bilgilendirme aşağıdaki gibidir.

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde 1992-2018 yılları arasında öğretim üyeliği yapmış olan değerli hocamız Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak 2018 yılında emekliye ayrılmıştır. Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünden mezun olmuş, aynı Üniversiteden 1989 yılında yüksek lisans, 1997 yılında doktora derecesini almıştır. 1992 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kütüphanesinde uzman olarak çalışan Uçak, ardından 25 yılı aşkın süre Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde akademisyen olarak çalışma hayatına devam etmiştir. Kullanıcı araştırmaları, bilgi davranışları, bilgi erişim, bilimsel iletişim ve intihal konuları başta olmak üzere çeşitli alanlardaki araştırmalarıyla bilgi yönetimi alanına çok önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak, aynı zamanda bilgi arama davranışları, bilimsel ve teknik alanda bilgi yönetimi, tıpta bilgi yönetimi, hukukta bilgi yönetimi gibi konu uzmanlığı derslerini lisans ve yüksek lisans düzeyinde vermiş, pek çok tezin yürütücülüğünü üstlenerek hem yüzlerce öğrencinin yetişmesine öncülük etmiş, hem de Bölümümüze çok değerli katkılar sağlamıştır.

Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak’ın akademik faaliyetlerini onurlandırmak üzere yayımlanacak, tamamen özgün ve bilimsel çalışmalardan oluşması hedeflenen “Bilgi Araştırmaları” adlı kitaba gönderilen katkılar, oluşturulacak bilim kurulu tarafından değerlendirilecektir. Kitaba katkıda bulunmak isterseniz, linkte yer alan şablonu kullanarak (https://goo.gl/qn5JwG) aşağıda listelenen konu başlıklarından birine uygun şekilde hazırladığınız özgün araştırmalarınızı 5 Mayıs 2019 tarihine kadar, katkıların değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan sistemimize (http://www.bilgiyonetimi.net/editor/) yükleyiniz.

KONULAR

Bilgi Araştırmaları başlıklı kitap için gönderilecek özgün katkıların aşağıdaki konular kapsamında hazırlanması beklenmektedir:

  • Kuramsal yaklaşımlar: Kuramsal açıdan, bilginin güncel tanımı, bilgi gereksinimi, bilgi keşfetme ve arama, bilgi kullanımı, bilgi paylaşımı gibi konuların kültürel, sosyal, bilişsel, duyuşsal ve durumsal yönlerinin kavramsallaştırılmasına yönelik araştırmalar.
  • Kullanıcı araştırmaları: Farklı kurum ve sektörlerde (sağlık, eğitim, iş dünyası, sanayi, kamu hizmetleri vb.), farklı disiplinlerde (fen bilimleri, sosyal bilimler, sanat ve insani bilimler) ve günlük hayatta, bilgi davranışı ve ihtiyacı, bilgi kullanımı ile ilgili çalışmalar, işbirliğine dayalı bilgi uygulamaları (collaborative information practices), hizmet ve süreçlerin değerlendirilmesi vb. konulardaki araştırmalar.
  • Bilginin düzenlenmesi ve bilgi erişim: Bilgi işleme ve iletim ortamlarının yenilenme ve dönüşümüne yönelik yeni stratejiler, uygulamalar, tasarımlar ile kullanıcıların ve/veya algoritmaların her tür bilgi faaliyetine nasıl yanıt ve/veya destek verebileceğine yönelik araştırmalar.
  • Yaşamboyu öğrenme: Bilgi/medya/haber/veri okuryazarlığı, dijital/bilimsel/görsel okuryazarlık, hukuk/ekonomi/siyaset okuryazarlığı, 21. yüzyıl bilgi profesyonellerinin taşıması gereken özellikler vb. konulardaki araştırmalar.
  • Bilimsel iletişim: Akademik yayıncılık, intihal, bilimsel iletişimde etik, bilim politikaları, açık erişim, açık veri, araştırma verilerinin yönetimi vb. konuların eleştirel olarak incelenmesine yönelik araştırmalar.
  • Araştırma yöntemleri: Nitel, nicel, karma yaklaşımları kullanan ve geliştiren araştırma yöntemleri ile ilgili araştırmalar.
  • Bilgi ölçevleri ve çözümlemeleri (Information metrics and analytics): Bibliyometri, bilimetri, webometri vb., sosyal medya ve ağ analizi, örgütsel bilgi davranışı (organizational information behaviour) ve işletme analitiği (enterprise analytics) vb. konulardaki araştırmalar.

ÖNEMLİ TARİHLER
İlk çağrı: Ekim 2018
İkinci çağrı: Kasım 2018
Üçüncü çağrı: Ocak 2019
Özgün katkıların gönderilmesi için son tarih: 5 Mayıs 2019
Hakem değerlendirmeleri ile ilgili sonucun yazarlara iletilmesi: 3 Haziran 2019
Kabul edilen özgün katkıların son halinin gönderilmesi: 30 Haziran 2019
Basım tarihi: 1 Eylül 2019

Prof. Dr. Nazan Özenç Uçak’a armağan olarak hazırlanacak olan “Bilgi Araştırmaları” kitabına katkılarınızı bekler, saygılar sunarız.

İrem Soydal ve Yurdagül Ünal
Hacettepe Üniversitesi
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
06800 Beytepe, Ankara, Türkiye
Tel: +90 312 297 82 00
Faks: +90 312 299 20 14
E-posta: editor@bilgiyonetimi.net