×

Okul Kütüphanelerine Kütüphaneci kadroları açılsın! O kadrolar bizim hakkımız! #bbykadroistiyor

Geçtiğimiz günlerde kadro taleplerini dile getirmek isteyen kişilerden oluşan bir grup (87 kişi) BBY mezunu meslektaşımız, bu sefer de Okul Kütüphanelerine Kütüphaneci kadrosu açılması yönünde bir dilekçe kampanyası başlattılar. Her BBY mezunu veya henüz mezun olmamış tüm meslektaşımızın bu dilekçeye sahip çıkmasını ve gereğini yaparak destek olmasını istemektedirler.

Aşağıdaki dilekçe örneğini, CİMER’de MEB’i işaretleyip istek olarak yollamanız istenmektedir.

Dilekçe örneği aşağıdadır:

Merhaba Sayın Bakanım,

Ben ……………. Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) Bölümü’nden mezunum. Size okul kütüphanelerinde var olan kütüphaneci eksikliklerinden bahsetmek istiyorum. Okullardaki mevcut bulunan kütüphanelere maalesef kütüphaneci kadrosu açılmamakta ve bundan dolayı da hiçbir okul kütüphanesinde kütüphanecilik (Bilgi ve Belge Yönetimi) mezunu kütüphaneciler görev alamamaktadır. Kütüphaneleri idare eden kişiler genelde Türkçe ve Edebiyat öğretmenlerinden oluşmaktadır. Durum böyle olunca hem öğretmenlerin iş yükü artmakta hem de öğrenciler kütüphanecilik eğitimi alan bir kişiden yardım alamamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’nin birinci bölümü tanımlar kısmı madde 4-e’de kütüphaneci,lisans düzeyinde kütüphanecilik eğitimi almış personel” olarak ifade edilmektedir. Bu açıklamaya göre biz BBY mezunları okul kütüphanelerinde çalışma hakkına sahibiz; fakat bu haktan mahrum bırakılmaktayız. Okul kütüphanelerinde kadro hakkımız olmasına rağmen neden bizler okul kütüphanelerine atanamıyoruz? Yönetmelikte geçen modern kütüphanecilik ilkelerine göre okul kütüphanelerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi isteniliyorsa bu işin altından ancak BBY mezunu kütüphaneci meslektaşlarımız kalkacaktır. Bizler de okul kütüphanelerinde artık görev yapmak istiyoruz.

Dilekçemin yukarıdaki konu bağlamında işleme alınması hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim.