×

Elektronik Kaynak Ödemeleri Türk Lirası Olarak Yapılabilir Mi? Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar Bizleri Etkiler Mi?

Merhabalar,

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karada Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

12 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İlgili kararın “g bendi” ve “Geçici 8. Maddesi” gereği sözleşme bedelleri döviz cinsinden ödenemez ve eski sözleşmeler döviz ile yapılmış ise 30 gün içinde Türk Lirası olarak yapılması gerekmektedir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Değişiklik Kütüphanelerin Elektronik Kaynak Ödemelerini Nasıl Etkiler?

Değişiklik “Türkiye’de yerleşik kişilerin” kendi aralarında yaptığı sözleşmeleri etkilemektedir.

Peki, “Türkiye’de yerleşik kişiler” Ne Demek?

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın ‘Genel Esaslar’ bölümü 2. Maddesi B. Bendine göre;

Türkiye’de yerleşik kişiler: Yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek ve tüzel kişileri,

C. Bendine Göre Dışarıda yerleşik kişiler: Türkiye’de yerleşik sayılmayan gerçek ve tüzel kişileri,

ifade eder.

Benim Yorumum;

İlgili maddeler gereği şuan için Elektronik Kaynakların Türk Lirası olarak ödenmesine dair bir zorunluluk yok.

Fakat bu değişiklik Yabancı Futbolcuları etkiledi ve Federasyon yabancı futbolcuların kapsam dışına çıkması için lobi çalışmalarına başladı.

Ülkemize yönelik döviz silahı kullanımı arttıkça bu sorun bizi de etkiler gibi…. Şimdiden önlemler üzerinde konuşmamız gerekir.

Belkide kütüphane ve kütüphaneciler ortak karar alarak Elektronik Kaynak alımlarını “Türk Lirası” olarak yapmaya karar verir.

Kütüphane Yöneticilerinin şimdiden Elektronik Kaynak Ödemelerini “Türk Lirası” cinsinden yapılması konusunda firmalar ile görüşmesinde fayda var diye düşünüyorum.

Şimdi bu yazıyı okuyan firmalar doğal olarak “Türk Lirası” ödemeye sıcak  bakmayacaklardır. Fakat döviz konusunda yeni alınacak tedbirler abonelik iptallerine neden olacak, dövizdeki gelişmeleri tahmin edemeyen Kütüphaneler daha temkinli davranacaktır.

Ülkemizin bu olumsuz tabloyu tersine çevirip tedbirlere gerek kalmadan paramızın hakkettiği saygınlığa kavuşacağına inancım tamdır.

KAYNAK: https://ihalekutuphane.com