×

Kütüphanelerimiz Malazgirt 1071 Anma Törenleri’nde

“Malazgirt 1071 Anma Törenleri” 23-26 Ağustos 2018 tarihleri arasında, Sayın Cumhurbaşkanımızın  himayelerinde, Bitlis/Ahlat’ta başlayıp Muş/ Malazgirt’te sona ermiştir.

Anma programında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü 1071 kitaplı tematik çadır kütüphanesiyle yer almıştır.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tematik çadır kütüphanesinde, Kaf Dağı masalları ve kahramanlık destanları uzman kadrosu eşliğinde anlatılmış, alçıdan tarihe iz bırakma, “Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletlerinde Kütüphaneler” konulu yap-boz etkinliği, Selçuklu motifleri ile boyama etkinliği ve kâğıt yapma atölyesi ile katılımcılara tarihi anlar yaşatılmıştır.

Selçuklu Sultanı Melikşah’ın veziri Nizamülmülk’ün 459’da (1067) Bağdat’ta kurduğu medrese ve kütüphane, diğer medreselere ve kütüphanelere öncülük etmiştir. Bu tarihten sonra İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde birçok medresenin tesis edildiği, bunların çoğunda kitap koleksiyonlarının meydana geldiği görülmektedir.*

Medreseye bağlı kurumlardan biri olan kütüphaneler, Selçuklu Döneminde “eğitimde şans ve fırsat eşitliği” sağlamanın bir yolu olarak görülmektedir.

*Prof.Dr.İsmail E. Erünsal.TDV İslam Ansiklopedisi-Kütüphane