×

Almanya’da devasa bir halk kütüphanesi bulundu

Almanya’nın Köln kentinde yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu ve yaklaşık 20 bin parşömene ev sahipliği yaptığı tahmin edilen halk kütüphanesi bulundu. Köln’de bulunan Roma-Cermen Müzesi’nden Dr. Dirk Schmitz, “Duvarlardaki oyukların ne işe yaradığını anlamamız oldukça zaman aldı. Oyukların çok küçük olmasından dolayı küçük heykellerin yerleştirilemeyeceğini anladık ve buna benzer oyukların Efes Kütüphanesi’nde de olduğunun farkına vardık” dedi.

Guardian’da yer alan habere göre kütüphanenin ne kadar parşömene ev sahipliği yaptığına dair somut bilgileri olmadığını söyleyen Dr. Schmitz, “117 yılında inşa edilen Efes Kütüphanesi’nden nispeten küçük olsa da yaklaşık olarak 20.000 parşömene ev sahipliği yaptığını düşünüyoruz” diye ekledi.

Dr. Schmitz yapının kütüphane olduğuna kanaat getirilmesinin en önemli nedenin duvarlardaki küçük hücreler olduğunu da dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Bina halk kütüphanesi olarak kullanılmış olabilir. Çünkü yapı tam da Köln’ün merkezinde bulunan pazarda. Bina çok kaliteli ve sağlam materyallerle inşa edilmiş ve kent merkezinde inşa edilen böylesi yapılar kamuya açık yapılardır.”

Kütüphanenin duvarları, kent merkezinde bulunan bir katedralin zeminin altında olduğu 2017 yılında ortaya çıkarılmıştı.

Almanya’nın en eski şehirlerinden biri olan Köln, 50 yılında Romalılar tarafından “Colonia” (Kolonya) ismi verilerek inşa edilmişti.

Kaynak