×

TKD Başkanı Ali Fuat Kartal “Kıraathane” gündemine dair açıklama yaptı

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, iktidarın seçim vaatleri arasında yer alan “kıraathaneler” konusu üzerine açıklamalarda bulundu. Açıklamada “toplumsal bir varlık olan kütüphane kurumu siyasal, ekonomik ve kültürel dokumuza yaptığı etki değerlendirilmeden, popülist kavramlar üzerinden tartışılmaktadır” denildi. Ali Fuat Kartal’ın açıklamasında ayrıca “Tartışacaksak, öncelikle kütüphanecilerin özlük haklarını, istihdam sorununu, kapalı kütüphaneleri, kütüphanesi olmayan ilçeleri, köyleri tartışalım” ifadesi yer aldı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Bilgi hizmetlerinin çekirdeğini oluşturan kütüphane kurumunun amacı; bilgiye katma değer kazandırarak bilgi tüketimini özendirmektir. Bilgi üretim ve tüketim merkezleri olan kütüphaneler demokratik yapıları ile günümüzün vazgeçilmez toplumsal dinamiklerden birisidir.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelere koşut olarak, ilke, amaç ve içeriği değişen kütüphanecilik anlayışı bugün tartışılan kek olayını çoktan aşmış, toplumsal barışa katkı sunmak adına fırsat eşitliğini nasıl sağlayabileceği ve bireylerin birbirini anlamasına nasıl katkıda bulunabileceğinin yollarını arıyor.

Bilimsel ve teknolojik gelişimlere rağmen günümüzde kütüphanenin temsil ettiği şeyi tam olarak karşılayabilecek bir sözcük olmadığı için halen dünya ülkeleri kütüphane “başlığını” kullanmaya devam etmektedir.

Özetle, seçim sürecinde siyasi propaganda için de olsa kütüphane kurumunun tartışılması sevindirici bir gelişme olarak görmekteyiz.

Ancak toplumsal bir varlık olan kütüphane kurumunun siyasal, ekonomik ve kültürel dokumuza yaptığı etki değerlendirilmeden, popülist kavramlar üzerinden tartışılmaktadır.

Tartışacaksak, öncelikle kütüphanecilerin özlük haklarını, istihdam sorununu, kapalı kütüphaneleri, kütüphanesi olmayan ilçeleri, köyleri tartışalım.

Saygılarımla kamuoyuna duyurulur.

Kaynak