×

Kütüphaneciler Kitap Okumasın!

Merhabalar,

Kütüphaneciler kitap okumasın başlığını görenler ne demek istiyor bu adam diye düşünebilir hakları da vardır. Ben olaya başka bir pencereden bakacağım. 

1997 yılında İstanbul Üniversitesinde Kütüphanecilik Bölümü Dokümantasyon ve Enformasyon Anabilim dalına başladım.  Okuduğum anabilim dalını yazdım ki havalı olsun 🙂

Bilmeyenler için 2018 yılı içindeyiz. Okula başladığım yıldan beri “Oku” ve “Okumak” teriminin “Kütüphaneciliğin” önüne geçtiğini düşünüyorum.

Bu duruma biz Kütüphaneciler neden olduk. Her Kütüphane Haftasının sloganı farklı olsa da basına yansıyan,  halkın ve devlet büyüklerimizin dilinde Okumak ile ilgili kelamlar bolca geçiyor.

Bu durum aslında mesleğe zararda veriyor. Geçenler de pazarcı mesleğimi sordu. Göğsüm kabararak “Kütüphaneci” dedim.  Bana döndü dedi ki akşama kadar “Kitap mı okuyorsunuz”

Pazarcı haklı. Bizler sürekli gündeme “Kütüphane Haftalarında” kitap okuyarak geliyoruz.  Adamın aklına bunun gelmesi doğal…

Aynı şeyi akademik unvanı en üst seviyedeki hoca da sordu “Akşama Kadar Kitap Mı Okuyorsunuz” İnsanın evet akşama kadar hiç çalışmıyoruz. Kütüphanede başka hiç bir iş yok. Bizde mesaimizi kitap okuyarak tamamlıyoruz diyesim geldi. Tabi ki demedim olur mu hocam şunları şunları da yapıyoruz deyip savunmaya geçtim.

Ne acı demi insanın o kadar iş yapıp kendini savunması 🙁

Bu yüzden meslektaşlara önerim Lütfen Kütüphane haftalarında farkındalık oluşturacağız diye okumayın….

Kütüphanelerin işlevleri değişti…. Artık farklı terimler bulup reklamını yapalım.

Kaynak

2 yorum

comments user
Sündüs ÇİL

Merhaba,

Karşılaştığımız komik cümlelerden biri de “siz bu kitapların hepsini okudunuz mu?”
Sözlerinize katıldığımı bu cümleyle ifade etmek istedim

    comments user
    Kazım ŞENTÜRK

    Merhaba Sündüs Hanım
    Bu tür sorulara da belki Başka işim yok mesai saatinde kitap okuyorum desek nasıl olur 🙂