×

PKK’lı teröristlerin yaktığı kütüphane yenilenip açıldı

Şırnak’ta 2 yıl önce PKK’lı teröristlerin içerisindeki 16 bin kitapla birlikte yaktığı, 4’ü öğrenci 6 kişinin de yaralandığı Halk Kütüphanesi, onarılarak 25 bin kitapla yeniden hizmet vermeye başladı. 25 Aralık 2015 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Kütüphanesi’ne gelen yüzü kapalı PKK’lı teröristler, binanın kazan dairesine girerek, el yapımı patlayıcı ve diğer odalara da molotof kokteylli saldırısı sonucu yangın çıkmıştı. İçeride öğrenci ve personelin bulunduğu sırada yapılan saldırıda 4 öğrenci ve 2 personel olmak üzere 6 kişi de yaralanmıştı. Yangın sırasında 16 bin kitap yanarken, 20 bin kitap ise kurtarılmıştı.

8 ay süren sokağa çıkma yasağından sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kütüphanesi için Bahçelievler Mahallesi’nde bir binanın alt katında bir yer bulundu. Yangından kurtarılan 20 bin kitap ve çeşitli kampanyalarla sağlanan 5 bin kitap kütüphaneye getirilerek raflara yerleştirilerek, Şırnaklı öğrencilerin hizmetine sunuldu.

Kütüphanede tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra bugün Vali Ali İhsan Su, Vali Yardımcısı Ali Arıkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Tülay Aksoy Doğan ve kurum müdürleri, kütüphanenin açılışını birlikte gerçekleştirdi. Vali Su ve beraberindekiler, daha sonra kütüphaneyi gezerek görevlilerden bilgi aldı. Vali Su, burada gazetecilere yaptığı konuşmada, kütüphane ile ilgili bilgi vererek, “Hepinizin bildiği gibi bölücü terör örgütü mensupları kütüphanemizi yakmışlardı. Bu gün güzel bir mekanda, kütüphanemize kavuştuk. Burada çocuklarımız, gençlerimiz ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu kütüphane ilimize güzel hizmetler verecektir. Çocuklarımıza, gençlerimize, yavrularımıza ve vatandaşlarımıza güzel hizmetler verecektir. Çünkü her şeyin başı eğitimdir. Eğitimin önemli bir parçası da okumak. Okuyan bir toplum her zaman için kendini geliştiren bir toplumdur. Bu bakımdan burada vatandaşlarımız kendilerini geliştirecek, okuyacak, öğrenecek ve hayata çok daha güzel bakacaktır” dedi.

İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Tülay Aksoy Doğan da 2 yıl önceki saldırı ve sonraki süreçte yapılan çalışmaları anlatarak, “25 Aralık 2015’te bir patlama olmuştu kültür merkezinde. Biz de müdürlük olarak kültür merkezinde olduğumuz için kitaplarımız çok zarar gördü. Kitaplarımız zarar gördü, personelimiz yaralandı. Daha sonra 1 yıl kadar hizmet veremedik. Kitaplarımız Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü deposunda muhafaza ettik. Patlamadan önce 36 bin kitabımız vardı. Yaşanan patlamada 16 bin kitabımız zarar gördü. Şimdi 20 bin kitabımız var. 5 bin kitap müdürlüğümüze yapılan bağışla geldi. Şu anda 25 bin kitabımız mevcut. Yeni kütüphane binamız yapılana kadar yaklaşık 2 yıl daha burada vatandaşlarımıza hizmet vereceğiz” diye konuştu.

Kaynak:Sekvan KÜDEN/ ŞIRNAK, (DHA)