×

Sevgili Meslektaşlar! Hikayelerinizi yazmaya var mısınız?

Kütüphaneci, Arşivci, Bilgi Yöneticisi Meslektaşlar,

Mesleğimiz insanla iç içe olan, insana dokunan dünyanın en güzel mesleklerinden birisi. İşin içinde insan olunca hikâyeler, öyküler de oluyor. Nelerle karşılaşıyor, neler neler yaşıyoruz, değil mi?

Hacettepe Üniversitesi BBY Bölüm Başkanı Sn. Prof. Dr. Bülent Yılmaz hocamızın koordinatörlüğünde mesleki hikayelerin yer alacağı kitap projesine dair bilgilendirme aşağıdadır.

Bir mesleğin bir ülkedekini tarihini yazmak hem çok gerekli hem de çok önemlidir. Ve bu tarih sadece bilimsel araştırmalarla yazılamaz. Örneğin mitoloji, mitolojik öyküler, efsaneler, edebiyat eserleri bugün tarihimizi en çok aydınlatan yapıtlar, eserler arasındadır.

Türkiye’de kütüphaneciliğin tarihini, değişimini, her dönem aldığı halleri, yaşananları hikâyeler, öykülerle de yazmak gelecekte son derece anlamlı bir miras olarak anılacak, okunacaktır.

Kütüphaneciler, arşivciler, bilgi yöneticileri ne dersek diyelim bilgi ile uğraşan, toplumu bilgi ile değiştirmeye çalışan sizlerin meslek yaşamlarınızda yaşadığınız onlarca olay vardır. Kahramanı siz ya da kullanıcınızın, meslektaşınızın olduğu güzel hikâyeleriniz vardır.
Haydi, bu hikâyeleri birleştirelim! Ne dersiniz?

Bizim alanımızda yaşadığınız, yaşanmış hikâyeleri kitaplaştırmak istiyoruz. Bunları bize göndermenizi, bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Her birinizin meslek tarihimize ve serüvenimize kendi hikayenizle katılmanızı, katkıda bulunmanızı istiyoruz.

Daha önce böyle bir girişimde bulunmuş, ancak bazı nedenlerle sonuçlandıramamıştık. O zaman gelen hikâyeler halen elimizde. Onları da katarak hacimli bir kitap yayımlamak istiyoruz.

Sizlerden gelecek güzel, acıklı, komik, anlamlı hikâyelerle geçmişi ve bugünü geleceğe taşıyabiliriz. Her biriniz kendi hikâyenizin yazarı olacaksınız.

Bu kitabın editörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik Hoca ile birlikte yapacağız.

Kitabımızı Hiperlink Yayınları arasından meslektaşımız Hayri Yavuz en kısa sürede yayımlayacak. Onun anlamlı derdi mesleki sorumluluğunu bu yolla da gerçekleştirmek. Teşekkürler kendisine.

Her hikâye gönderen yazarımıza bir kitap vereceğiz doğal olarak.
Hangi kütüphane türünde ya da arşivde, bilgi belge merkezinde hangi pozisyonda çalışıyor olursanız olun hikâyenizi, anınızı yazabilirsiniz. Hikâyeniz istediğiniz uzunluk ya da kısalıkta, mesleğimizle ilgili istediğiniz konuda ve sayıda olabilir.

Editoryal düzeltmelerle hikâyeleri gerek olursa dil ve edebi açıdan iyileştirmede yardım etmeye çalışacağız. Dolayısıyla “ben öykü, hikâye yazamam,” diye bir kaygıya gerek yok. Siz sadece yazınız. Meslektaş adayları ve öğrenciler de meslekle ilgili taze anılarını yazabilir.

Hikâyelerinizi yazmak için önümüzde 2 aylık bir süre var. 15 Haziran 2017 tarihine kadar süre konuldu.

Lütfen yazın ve hikâyemizi çoğaltın. Geleceğe gülümseten, düşündüren ve belki de ağlatan hikâyeler bırakalım.

Mesleğimizin insani yanını, yaşanmışlıkları, daha önemlisi tarihini hep birlikte yazılı hale getirelim.

Hikayelerinizi bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla,

Hikayelerinizi göndermek için e-posta adresi: byilmaz963@gmail.com (Adınızı ve kurumunuzu da yazmayı lütfen unutmayınız.)

Prof. Dr. Bülent Yılmaz
Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik