×

MEB’den Okullardaki Kütüphane Kaynaklarıyla İlgili Önemli Yazı!

MEB’den Okullardaki Kütüphane Kaynaklarıyla İlgili Önemli Yazı!

MEB, okul kütüphanelerinde bulundurulacak yayınların okulun türüne ve öğrencilerin gelişimine uygun olmasından hareketle, kaynakların güncellenmesi, yasaklanan yayınların kütüphane ve taşınır listelerinden çıkartılması için okullara uyarı yazısı gönderdi. Yazı içeriği aşağıdaki gibidir:

“Genel Müdürlüğümüze bağlı fen, anadolu, sosyal bilimler, güzel sanatlar ile spor liselerinde bulunan kütüphanelere dair iş ve işlemler, ilgi (a) yönetmelik hükümlerine göre yürütülmektedir. İlgi (a) yönetmeliğin. “Bakım, Onarın» Ayıklama” başlıklı 12 nci maddesinde: “Her ders yılı sonunda kütüphane kaynakları, kütüphaneci veya görevlendirilen öğretmen tarafından gözden geçirilir ve tespit edilen hususlar raporla okul müdürlüğüne bildirilir. Onarımı gerekli görülen kaynakların her türlü bakımı yaptırılır. Okul müdür başyardımcısı veya okul müdürünce görevlendirilecek bir müdür yardımcısının başkanlığında kütüphanecilik kulübünde görevli \öğretmen, kütüphaneci veya kütüphane memurundan oluşturulacak bir komisyon tarafından aşağıda belirtilen nedenlerle ayıklanmasına karar verilen kaynaklar, bir tutanakla tespit edilerek Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre kayıtlardan düşümü yapılır. ” hükmü yer almaktadır. İlgi (b) yazıda da belirtildiği gibi Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul/kurum müdürlükleri bünyesinde bulunan okul kütüphaneleri ile z-kütüphanelerdeki kaynaklar içerisinde yer alan kitap, dergi, gazete. CD, video kaset vb. yayınlardan ilgili mevzuat ve idari talimatlarla uygun görülmeyenlerin/yasaklananların Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği ile Taşınır Mal Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre ayıklanması, hurdaya ayrılması, kayıtlardan çıkarılması ve imha edilmesi gerekmektedir. Okul kütüphanelerinde bulunacak yayınların okul türü ve öğrencilerin gelişim ihtiyaçlarına uygun olması esastır.

Bu amaçla, Genel Müdürlüğümüze bağlı eğitim kurumlarında bulunan kütüphanelerde; günümüzün gelişen ve değişen şartları dikkate alınarak eğitim kurumunun özelliği ve öğrencilerin ihtiyaç durumu göz önünde tutularak yukarıdaki hüküm ve açıklamalar doğrultusunda gerekli güncellemenin 18 Mayıs 2017 tarihine kadar yapılması hususunda.”

Kaynak

Dipnot: MEB’in tüm yönetmeliklerinde adımız var; fakat hiçbir kütüphanesinde hala bir kütüphanecimiz yok! Olması umudu ile…