×

14 Milyon Tez Verisi, Artık Ücretsiz Olarak Erişime Açık

Açık Atıflar Girişimi (14OC) bugün, bilim tezlerinin referans listelerinin artık herkes için erişilebilir olduğunu ilan etti.

İnternet sitelerinde açıkladıkları üzere, “atıflar, bilimsel ve kültürel bilgimizi birleştiren bağlantılardır. Onlar, gerçekleri bilme şeklimize kaynak ve açıklama sağlayan başlıca verilerdir.”

“Onlar, bilimsel katkılara atıf yapmamıza ve teşekkür etmemize olanak sağlar ve araştırma ile etkilerine değer biçmeyi mümkün kılar. Özet olarak atıflar, bütün bilimsel bilgilerin keşfi, yayılımı ve değerlendirmesi için en önemli araçtır.”

Geçen sene, içlerinde Kamu Bilim Kütüphanesi ile açık erişimli eLife bülteninin de bulunduğu diğer beş ortakla beraber Wikimedia Vakfı tarafından başlatılan girişim, şu an 14 milyon teze erişim sağlayacak olan 29 bülten yayıncısı ile çalışıyor.

Wikimedia Vakfı’nın araştırma müdürü Dario Taraborelli, Nature bültenine şöyle konuşuyor: “Tarihte ilk defa, en büyük yayıncılardan alınan yığınlarca bilimsel atıf verisi (bilimsel bilginin asıl kumaşını teşkil eden veriler), herhangi bir telif hakkı kısıtlaması olmadan kamuya açık hale gelecek.”

Bilim yayıncıları, atıf verilerini 2000 yılında kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Crossref‘a yerleştiriyorlar.

Ayrıca 14OC’ye kadar, güvenilir atıf verisi kayıtlarına sadece Web of Science ve Scopus aracılığıyla bir ücret karşılığında erişilebiliyordu ve verinin aslında sadece yüzde birine erişim ücretsizdi.

14OC’nin gayretleri sayesinde, bu rakam artık yüzde 40’a fırladı. Hedef, çok yakın zamanda yüzde 100 kapsamaya ulaşmak.

Girişime katılan daha fazla yayıncı ve açık veri kuruluşu, 14OC’nin yüzde 100 kapsama hedefine ulaşmasına yardımcı olacak.

Atıf verisini ve hakem denetimli bilimi herkes için ulaşılabilir kılmak, bilimin gelişimi ve büyümesi için çok önemli. 14OC’nin açılması, yayıncılara, sermaye sağlayıcılarına ve araştırmacılara, tezlerinin etkilerini ücretsiz olarak takip etme olanağı sunacak.

Ayrıca, açık şekilde erişilebilir olan atıf kayıtlarındaki hataları belirlemelerine ve düzeltmelerine olanak sağlayıp, fikir ve araştırmaların evrimleşmesi için fırsatlar sağlayacak.

Sonunda daha fazla yayıncı bilimsel çalışma ve bültene erişimi açtıkça, kullanıcıların kolaylıkla ulaşabileceği bir veritabanı oluşturabilmeyi umuyorlar.

Futurism