×

3. Milli Kültür Şûrası – Yayıncılık ve Kütüphanecilik Komisyonu Hakkında Bilgilendirme | Doç. Dr. Asiye Kakırman Yıldız

3. Milli Kültür Şûrası’na müzakereci olarak katılan  Sayın Doç. Dr. Asiye Kakırman Yıldız hocamızın  Yayıncılık ve Kütüphanecilik Komisyonu hakkındaki görüşleri ve kamuoyuyla paylaştığı bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Bilindiği üzere  3. Milli Kültür Şurası 3- 5 Mart 2017 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi.  Bu süreçte alanımız “Yayıncılık ve Kütüphanecilik” adı altında toplanan komisyonda temsil edildi. Fakat ne yazık ki komisyonda yayıncılardan 9, kütüphanecilerden 1 üye vardı. Tabii ki bunun hem çok ciddi bir sorun olduğu hem de kütüphanecilik başlığının tek başına ele alınmasının gerektiği; bu alanın başlı başına bir komisyona ihtiyaç duyduğu, hem uygulayıcıların hem de akademisyenlerin aynı masa etrafında oturması gerektiği her oturumun başında dile getirildi. Nitekim bu eleştirilerin neticesinde 3. Milli Kültür Şurası Sonuç Bildirgesinin Yayıncılık ve Kütüphanecilik  Komisyon Raporunda  “Kütüphaneciliğin ayrı bir komisyon olarak toplanması uygun olacaktır” ibaresi yer almıştır.

Temsil gücümüzü yüksek tutabilmek ve orada tek başına bulunma eksikliğini artıya çevirmek için hem Şura öncesi hazırlanan metini inceleyen hem de Şura sırasında ele alınan sorunların rapora tam yansıtılabilmesi için emek veren çok değerli hocalarım ve alanının uzmanları ve uygulayıcıları oldu. Adeta masada konuşul-a-mayan kütüphanecilik konusu, destek ve güç ekibi sayesinde mutfakta halledildi.

Bu noktada, Şura’da sunulmak üzere hazırlanan metni okuyan ve eksik noktaları ve eklenmesi gereken konu başlıklarını  işaret ederek metni olgunlaştıran Doç.Dr. Erol Yılmaz, Dr. Kenan Yıldız ve hocam Prof. Dr. İsmail Erünsal’a  çok teşekkür ederim.

Başta komisyon başkanı olmak üzere  yayıncılık alanındaki bütün komisyon üyelerini şaşkınlığa uğratan bir hakimiyet ve destekle bu işin tamamlanmasını sağlayan,  komisyon toplantıları sırasında yenik görünen kütüphanecilik ayağını  güçlendiren ve arka planda verdikleri katkılarla raporun adeta yeni baştan yazılmasını sağlayan KYGM’nin güçlü ekibi Hamdi Turşucu, Ali Odabaşı ve Ahmet Aldemir’e; Selçuk İleri’ye,  Selahattin Öztürk’e, Doç. Dr.Işıl İlknur Sert’e ve müzakereci olarak konuşmak ve sorunları dile getirmek için ciddi mücadele veren başta Asuman Hanım olmak üzere Milli Kütüphane ekibine çok teşekkür ederim.

Sizlerle 3. Milli Kültür Şurası Sonuç Bildirgesinde Yayıncılık ve Kütüphanecilik Komisyonu Sonuç Raporunda  yer alan ve komisyon başkanımız tarafından kapanış oturumunda okunan konu başlıklarını paylaşmak isterim:

1-      KÜTÜPHANELER VE KÜTÜPHANECİLİKLE İLGİLİ TEMEL MEVZUAT EKSİKLİĞİ
2-      ULUSAL BİLGİ POLİTİKASININ EKSİKLİĞİ
3-      KÜTÜPHANELERDE NİTELİKLİ PERSONEL VE İSTİHDAM SORUNU
4-      MEKÂN SORUNLARI / YAŞAYAN KÜTÜPHANE KONSEPTİ
5-      TOPLUMUN KİTAP VE KÜTÜPHANEYLE OLAN İLİŞKİSİ / ÇALIŞMALARIN OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEN BAŞLATILMASI GEREKLİLİĞİ
6-      TÜRKİYE’DE YÜRÜTÜLEN KATALOGLAMA ÇALIŞMALARININ STANDARDİZASYONU VE MERKEZİLEŞTİRİLMESİ
7-      GEZİCİ KÜTÜPHANELER
8-      ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ
9-      WEB SAYFALARININ ARŞİVLENMESİ
10-     NADİR ESERLER
11-     KÜTÜPHANECİLİK VE YAYIMLAR TEŞKİLATLANMASI
12-     BÜYÜK KÜTÜPHANELERİN YÖNETİM SORUNU

Elbette daha konuşulacak konularımız ve eksiklerimiz var.. Umarım  en kısa sürede, en azından bu 12 maddeyi halletmeyi başarırız  ve bu şurada alınan kararlarda tespit edilen eksiklikler, 4. Milli Kültür Şura’sında ayrı bir komisyonda, alanın akademisyen ve uygulayıcılarının birlikte müzakere ettikleri ortamlarda tamamlanır.

Saygılarımla…