×

Çocuklarınızı kütüphaneyle tanıştırın-Bitlis İl Halk Kütüphanesi

Bitlis’te kitap okuma oranının geçen yıla nazaran arttığını belirten Bitlis il Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Hakan Yücel, ailelere, çocuklarını kötü alışkanlıklardan korumak için kütüphaneye yönlendirmelerini istedi. 2016 yılının İl Halk Kütüphanesi için çok verimli geçtiğini, okuma oranının ve kütüphaneye kayıt yapma oranının artığına dikkat çeken Yücel, şunları söyledi:

Bitlis’te okuma oranı gün geçtikçe artıyor

 “2016 yılı verimli geçti. Kütüphane Haftası’nda her yıl olduğu gibi bu sene de okuyucularımıza tablet bilgisayar hediye ettik. Aynı zamanda bunun yanında yapboz ve İstanbul’da bir kütüphaneci meslektaşımızın bizlere göndermiş olduğu bisikleti, en çok kitap okuyan ikinci kullanıcımıza hediye ettik. Bu sayede Bitlis’te kütüphanemizin görünürlüğü daha da arttı. Kütüphaneye gelen kullanıcı sayımızda büyük bir artış oldu. Geçen yıl 4 bin 938 olan aktif üye sayımız, 6 bin 575’e çıktı. Yaklaşık olarak bin 600 civarında üye sayımız arttı.” dedi.

Yücel, geçen yıl ailelere yaptıkları çağrının karşılık bulduğunu, kitap okuma oranının artığını dile getirerek, vatandaşları ve çocukları kütüphaneye yönlendirmek amacıyla farklı promosyonların yaptıklarını ifade etti.

Yücel, “Geçen yıl yine sizin aracılığınızla ailelere tavsiyelerde bulunmuştuk. Çocuklarıyla beraber kütüphaneye gelmelerini isteyerek, çocuklarını kütüphanemize göndermeleri konusunda tavsiyelerde bulunmuştuk. Bu çağrımızın dikkate alındığını gördük. Geçen yıl aynı dönemde, verdiğimiz kitap ödünç sayısı 23 binken, 12 Aralık itibariyle 28 bin 315’e yükselmiştir. Bu da bir yıl içerisinde kitap ödünç alma sayısının beş bin arttığını gösteriyor. Bu da ilimizde kitap okuma oranının artığını gösterir.” şeklinde konuştu.

Çocuklarımızı kitap ile tanıştırmalıyız

Ailelerin çocuklarıyla beraber kütüphaneye gelmesi, kitap ile tanışması, kitap ile hemhal olması, çocuklarını farklı ortamlardan koruyarak kitapla buluşturması gerçekten de bizim için bir kazanımdır. Kullanıcılarımızın düzenli bir şekilde kütüphaneye gelmesi ve buradan memnun ayrılmaları için kullanıcılarımıza yıl içerisinde promosyonlar veriyoruz. Kütüphaneye gelmeleri ve kütüphaneye çocukların özenmesi maksadıyla promosyon malzemeleri yaptırıyoruz. Bunlar, seramik bardak, kalem, duvar saati, anahtarlık ve benzeri malzemelerdir. Aynı zamanda  2016 yılında yürürlüğe koymuş olduğunuz kimlik kartları da öğrencilere aidiyet duygusunu oluşturduğu için kütüphaneye özendiriyor.” diye konuştu.

Kütüphanelerinde  okuyucuların isteği doğrultusunda satın alınan ve Kütüphane Genel Müdürlüğü tarafından verilen 46 bin 948 kitabın olduğunu hatırlatan Yücel, zengin bir kaynak kütüphanesine sahip olduklarını vurgulayarak,  gerçekleştirilecek projelerle 2018 yılının sonuna kadar daha modern bir kütüphane oluşturacaklarını kaydetti.

“Çocuklarımızı kötü ortam ve alışkanlıklardan uzak tutalım”

Son olarak ailelere seslenen Yücel, “Sizin aracılığınızla yine de ailelere tavsiyede bulunmak istiyorum. Çocuklarınızla birlikte kütüphaneye gelin. Kitap okuma ve kütüphane alışkanlıklarınızı geliştirin. Çocuklarınız, kitap okumakla, kütüphaneye gelmekle, zamanı burada geçirmekle, dışarıda kötü ortamlardan kurtulmuş olacaklardır. Böylelikle çocuklarınızın, daha iyi bir şekilde geleceğe tutulmalarını hedefliyoruz. Bu konuda aileler bizlere gerçekten yardımcı olurlarsa çok seviniriz. Kütüphanemizde bilgisayar odamız vardır. Burada 20 tane bilgisayarımızda çocuklarımız kontrolü bir şekilde internet ortamına girerek araştırma yapabilir. Farklı ve zararlı sitelere girilmesi halinde, derhal görevlilerimiz tarafından kendileri uyarılır. Geliştirdiğimiz bu sistem ile çocuklarımızı daha rahat bir şekilde kontrol altına alabiliyoruz. Kötü ve istenilmeyen sitelere girmelerini engelliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kütüphaneye gelerek kitap okuyup, ders çalışan öğrencilerden Yunus Ulaştan ve Kadir Taşkaya, kütüphane ortamının çok güzel olduğunu, istedikleri her türlü kitabı bulabildiklerini, bulamadıkları kaynakların da yetkilileri tarafından temin edildiğini belirtiler.

Kaynak