×

Bakan Avcı: Gezici kütüphane aracı 46’ya yükseldi

Bakan Avcı: Gezici kütüphane aracı 46'ya yükseldiKültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Türkiye gerçekten yayıncılık alanında son 15 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdi. Şu anda 2 milyar 300 küsur milyon dolarlık bir ciro ile Türk yayıncılık sektörü dünyada 11’inci sırada. İnşallah önümüzdeki yıl yayıncılık sektörümüz ilk 10’a girecek. Böylece bütün alanlarda önümüze koyduğumuz dünyada ilk 10’a girme hedefini yayıncılık sektöründe gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.

Bakan Avcı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünde düzenlenen “Gezici Kütüphane Araçlarının İllere Teslim Töreni”nde, 31 gezici kütüphane aracına, 15 yeni aracın daha eklendiğini ve araç sayısının 46’ya yükseldiğini belirtti.

Gezici kütüphaneler ve burada bulunan kitaplar için emeği geçen, kendisinden önceki bakanlara ve yetkililere teşekkür eden Avcı, bu kütüphanelerde 39 bin 97 kayıtlı üye bulunduğunu ifade etti.

Bu sayıyı 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gezici kütüphanelerde 105 bin kitap var. Bu kitaplar 465 noktada bugüne kadar 466 bin okuyucuyla buluştu. Bu gerçekten küçümsenmeyecek bir rakam ama inşallah bunu da en kısa zamanda daha yukarılara taşıyacağız. Çünkü Türkiye gerçekten yayıncılık alanında son 15 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdi.

Şu anda 2 milyar 300 küsür milyon dolarlık bir ciro ile Türk yayıncılık sektörü dünyada 11’inci sırada. İnşallah önümüzdeki yıl yayıncılık sektörümüz ilk 10’a girecek. Böylece bütün alanlarda önümüze koyduğumuz dünyada ilk 10’a girme hedefini yayıncılık sektöründe gerçekleştirmiş olacağız. Yayıncılık sektörü 2014’e göre 2015’te yüzde 12 büyüdü. Bu hızla inşallah, sadece ilk 10’a değil, ilk 5’e de hızla yükseleceğiz. Bu rakamları özellikle de veriyorum. Artık bir şehir efsanesi haline gelen sık sık tekrarlanan bir klişe var, ‘Biz kitap okumuyoruz.’ Hayır efendim, biz de çok güzel kitap okuyoruz. 39-40 bin kayıtlı üye sadece gezici kütüphanelerden yararlanıyor. Yarım milyon okuyucu da geçtiğimiz yıl içerisinde bu kitaplardan yararlandı, okudu.”

Bir okuma seferberliği bulunduğuna işaret eden Avcı, bu konuda katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Programın ardından Bakan Avcı’nın isteği doğrultusunda, gezici kütüphanelerin kurdelesini çocuklar kesti. Bakan Avcı daha sonra çocuklarla gezici kütüphaneleri gezdi ve çocuklara kitap hediye etti.

Gezici kütüphane sistemine eklenen 15 araç Aydın, Bursa, Burdur, Çorum, Elazığ, Iğdır, Isparta, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Tekirdağ ve Trabzon’da vatandaşların kullanımına sunulacak. Bu araçların hepsine gittikleri illerde edebiyat ve düşünce alanında öne çıkan kişilerin isimleri verilecek.

Bu kapsamda, Aydın’a gidecek gezici kütüphaneye eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un isminin verileceği öğrenildi.

Araçlarda her kesime uygun güncel koleksiyonlar, eğitici ve öğretici amaçlı kullanılmak üzere LCD televizyon, DVD oynatıcı, internet bağlantısı bulunan dizüstü bilgisayarlar, okurlar için tasarlanmış oturma grubu, satranç masası ve gezici kütüphane çalışanları için gerekli her türlü araç gereç (mini buzdolabı, su ısıtıcı) bulunuyor. Vatandaşların gezici kütüphaneler aracılığıyla sadece basılı bilgi kaynaklarına değil, elektronik ortamda sunulan bilgilere de erişebilmeleri, aynı zamanda e-devlet uygulamalarını kullanabilmeleri amaçlanıyor.

Kaynak: http://www.memurlar.net/