×

Türkiye’de bir ilk ‘Alevi Kitap Fuarı’ açıldı

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Alevi Kitap Fuarı, geniş bir katılımla açıldı. 42 yayınevinin ve 28 yazarın katıldığı fuarın açılışını Alevi kurum yöneticileri ile Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal birlikte yaptılar. Proje koordinatörü Aydın İleri’nin sunduğu açılış töreni semahla başladı… Açılış konuşmasını yapan Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Çamur, Alevi Kitap Fuarı’nın bir ilk olduğuna vurgu yaparak, emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür etti. Alevilikte bilimin önemine vurgu yaparak, kitap fuarının aydınlanma ve kardeşlik için önemli bir adım olduğunu söyledi.

 

Alevi Kitap Fuarı Genel Koordinatörü Necdet Saraç ise yaptığı konuşmada, “Aleviler hep sorunlarla anılıyor, Aleviler de buna göre davranıyor, bir ezberi daha bozuyoruz. 42 yayınevi, 28 yazar, yüzlerce kitap ile karşınızdayız… Kitapların bile “kardeş” olmadığı bir ortamda kitaplar üzerinden “Kitapların kardeşliği”ni yakalamak mümkün… Kitap Fuarı yeni bir başlangıç, bu başlangıç, Alevi Bilgi Merkezi ile sürecek. Bizim amacımız inançlar ve kimlikler arasında ayrımları artırmak değil, kimliklerin rahat telaffuz edilmesini sağlayarak, özgürlüklerin önünü açarak, laik-demokratik bir Türkiye’de kardeşçe yaşamak.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise Alevi Kitap Fuarı açılışında yaptığı konuşmada, “1400 öncesi Şeyh Bedrettin’in dediği gibi cennette cehennemde bu dünyada. Bu dünyayı kitapla, bilimle, anlayışla cennet yapmak mümkün… Kadıköy’de aynı anda iki fuar açmanın gururunu yaşıyoruz. Kadıköy’de de Türkiye’de kitap, okuma kültürü çok önemli, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubalı, “İlk emir oku ile başlıyor. Kitapla, okumayla aramızdaki diyaloğu arttır, sorunları azaltırız. Bu tür etkinlikler bu nedenle önemli” dedi.

Konuşmalardan sonra Şahkulu Sultan Vakfı’na katkılarından dolayı Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na ve Alevi Bektaşi Enstitüsü Başkanı Gülizar Cengiz’e birer plaket sunuldu. Plaket töreninde konuşan Alevi Bektaşi Enstitüsü Başkanı Gülizar Cengiz, kitap fuarının önemine dikkat çekerek, bu tür önemli çalışmalara ve bilimsel alandaki çalışmalara dikkat çekti.

Açılış töreni bittikten sonra, Prof. Ali Yaman, Esat Korkmaz, Miyase İlknur ile söyleşiler yapıldı.

Şahkulu Alevi Kitap Fuarı, Pazar günü saat 20’ye kadar kitapseverlere hizmet verecek.

Kaynak:www.sahkulu.org