×

Megakentin gençleri dijitale meydan ‘okuyor’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü “Akıllı telefonlar çıktı, kütüphaneler unutuldu” tezini çürütecek verileri açıkladı. 2012-2015 yılları arasındaki gelişimi gösteren verilere göre kentin en çok okuyanları yine gençler. Dijitale göre kitabı tercih eden gençler en çok edebiyat ve retorik alanlarında okumalar yapıyor…

Dijitalleşme her ne kadar kitap okuma ve kütüphaneye gitme alışkanlığımızı etkiledi desek de veriler İstanbullunun dijital çağa kitaplarla meydan okuduğunu gösteriyor.

29 Mart-3 Nisan Kütüphane Haftası kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü (KYGM) İstanbullunun kütüphane kullanma ve kitap okuma profilini Habertürk okuyucuları için çıkardı.

“Gençler akıllı telefonlardan başını kaldırmıyor, kütüphaneler boş kaldı” şikayetlerini çürüten verilere bakıldığında mega kentin en çok da gençleri kitap okuyor.

KYGM’nin İstanbul’daki 35 halk kütüphanesinde yaptığı çalışmaya göre 2012’de 448 bin 103 olan kütüphane kullanıcı sayısı 2015’e gelindiğinde 652 bin 948 oldu. 2013 yılındaki kullanıcı sayısının, 2012 yılına göre artış oranı yüzde 7.7 iken, 2014 yılındaki kullanıcı sayısının 2013 yılına göre artış oranı yüzde 20.2 oldu.

2015 yılındaki kullanıcı sayısının, 2014 yılına göre artış oranı ise yüzde 12.5 olarak görülüyor. Buna göre İstanbulluların kütüphaneleri kullanma oranı her geçen yıl artış gösteriyor. Kitap sayısı 1 milyon 300 bine ulaşan kentte kitap ve kitap dışı materyallerin toplamı ise 1 milyon 400 bini buluyor.

270 bine yakın İstanbullu ise kütüphanelerden ödünç kitap alıyor. Yüzde 37’lik bir oran ile en çok 16-30 yaş arası gençler kitap okuyor. Ardından yüzde 34 ile 8-15 yaş arası geliyor.

En az okuyan kesim ise yüzde 6 ile 51 yaş ve üstü. Okuma oranına bakıldığında da yüzde 67 ile İstanbullu en çok edebiyat ve retorik alanlarında kitaplar okuyor. Ardından yüzde 15 ile toplum bilimleri geliyor. En az okunan ise dilbilim ve teknoloji alanları.

‘ARTIK SALONLAR DOLUP TAŞIYOR’

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğretim Görevlisi Işıl İlknur Sert yükselişe geçen okuma oranları ve kütüphane kullanımıyla ilgili, “Okuma ve kütüphane kullanma aşamasında artık hayallerimiz gerçekleşiyor. Halk kütüphanelerinin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Atatürk Kütüphanesi buna güzel bir örnek. Okuma salonları dolup taşıyor artık. Kütüphaneler sosyal mekânlar oluyor” diyor.

BÜYÜK İSTANBUL KÜTÜPHANESİ

Kütüphaneleri e-kitap ödünç vereceğini söyleyen ve telif hakkı sorunlarının çözülmeye çalışıldığını ifade eden Sert ekliyor: “Büyük İstanbul Kütüphanesi projesi var. Taksim gibi herkesin ulaşım arterinde olacak. AVM’lerin değil kütüphanelerin yaşam merkezi haline getirilmesi için önemli adım. Ama kütüphanecilerin de özlük haklarının, atama problemlerinin çözülmesi gerekiyor.”

Kaynak