×

Giderek artan yeni açılan BBY Bölümlerine Prof. Dr. Fatoş Subaşıoğlu açıklama yaptı

Türkiye’deki Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri” başlığı ile 27 Şubat 2016 tarihinde bbyhaber’de yayınlanan haber içeriğine dair Ankara Üniversitesi BBY Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Fatoş Subaşıoğlu hocamız, son yıllarda sayısı hızla artan BBY Bölümlerine ilişkin olarak 2014 yılında YÖK’e aşağıda özeti verilen yazının Ankara Üniversitesi BBY Bölümü tarafından gönderildiğini ifade etti; ancak dikkate alınmadığını dile getirdi.

Gönderilen yazıdan özet:

  “…Ülkemizde köklü bir geçmişe sahip kütüphanecilik bölümlerinin misyonunu, günümüz koşulları ve gereksinimleri doğrultusunda sürdürmeye çalışan mevcut Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri’nde gerekli insan gücü, planlama ve altyapı unsurlarının iyileştirilmeden, bu bölümlerin öğretim elemanlarının özlük hakları, araştırma olanakları vb. sorunları çözüme kavuşturulmadan,  Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri’ne yenilerinin eklenmesi, yeni açılan bölümlerde uzun yıllar lisans eğitimine dahi başlanamamasına neden olacaktır/olmaktadır…

Yeni açılan ve gelecekte açılması planlanan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri’nde görev yapacak  nitelik ve nicelikte öğretim elemanı eksikliği sorunu,  farklı bölümlerdeki öğretim elemanlarının yeni açılan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri’nde görevlendirilmesiyle çözülmeye çalışılmaktadır ki bu durum, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin kuruluş amaç ve felsefesiyle bağdaştırılamaz. Bu bölümlerin ders programlarının, ülkenin bilgi hizmetleri gereksinimi doğrultusunda değil, farklı bölümlerden ders vermek üzere görevlendirilen öğretim elemanlarının birikim ve eğitimlerine göre şekillenmesi de kaçınılmazdır.  Bu durum, eğitim kalitesinin düşmesine neden olacak, bilgi ve belge yöneticilerinin yetkinliğini tartışmaya açacak, ilgili bölüm mezunlarına yönelimi azaltacaktır…

Ayrıca, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunları ülkemizde istihdam sorunu yaşamakta iken, yeni açılan bölümlerden mezun olacak öğrenciler bu istihdam sorununun artarak devam etmesine neden olacaktır…”

Prof. Dr. Fatoş Subaşıoğlu

2 yorum

comments user
metehan

Bir zamanlar bir Ankara’a bir İstanbul’da bölüm vardı ne güzeldi iş sıkıntısı da yoktu kadrolar azalırken bölüm açmak çok tutarsız bir eylem .

comments user
Ali

Bu açıklamayı 2 sene önce de kendi ağzından dinlemiştik. Ama maalesef Fatoş hocam, giderek bby mezunu artıyor ama ters orantılı olarak nitelikli eleman sayısı ise artmıyor. İş olanakları ise iyice azalıyor. Bu durum devam etmemeli. Birçok bölüm gereksiz. Ankara, İzmir, İstanbul, Çankırı dışında diğer bölümlerin kapatılması gerekli. Zaten birçok bölümde hocada yok, ondan işsiz kalma durumlarıda olmaz.