×

Halk Kütüphanelerinde E-Yayınların Hizmeti çalıştayı sona erdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Halk Kütüphanelerinde E-yayınların Hizmete Sunulması Çalıştayı”, bugünkü oturumların ardından sona erdi. Taksim Grand Öztanık Hotel’de gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) programı desteğiyle hazırlanan çalıştayın sonunda, çalışma gruplarınca raporlar hazırlandı.

Konuyla ilgili Cumhuriyet’ten Metin Celal’in “E-kütüphanelere hacker tehdidi” yazısı için tıklayınız.

Çalıştaya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Materyal Sağlama Şube Müdürü Ender Güngör, katılımcıların, “telif”, “teknoloji” ve “kütüphanelerde hizmet sunumu” şeklinde 3 gruptan oluştuğunu ve çalıştay sonrası raporların hazırlandığını belirtti.

Güngör, hazırlanan raporların, son oturumda okunduğunu ve yeni görüşlerin alındığını ifade ederek, “Raporda katılımcıların hepsinin ortak görüşü, elektronik yayınların halk kütüphanelerinde hizmete sunulmasının doğru ve gecikmiş bir karar olduğu yönünde. Bununla ilgili, yasal sorunların, yazılım sorununun ve diğer sorunların halledilmesi için, meslek örgütleri, kütüphaneciler, yazılımcılar ve akademisyenlerden oluşan bir ekiple, bu konuda ne yapabiliriz, süreci nasıl hızlandırabiliriz, onun çalışması yapılacak” dedi.

Çalıştayın Teknoloji Grup Başkanı, Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi öğretim üyesi ve rektör danışmanı Prof. Dr. Doğan Atılgan da çalıştayın halk kütüphanelerinin verdikleri hizmet açısından önemine vurgu yaparak, “Elektronik yayıncılık, artık Türkiye’de çok büyük gelişme süreci yaşıyor. Bizim kütüphanecilerimiz ve yayıncılarımız bu gelişmelere ayak uydurmak zorunda. Hem teknolojik altyapı hem de hizmet ucu olarak, kendimizi bu gelişmelere uydurmak zorundayız” diye konuştu.

Çalıştayın, yayıncılar, kütüphaneciler ve akademisyenleri bir araya getirdiğini ve çok verimli bir çalışma olduğunun altını çizen Atılgan, “Burada yayıncılar, hangi verilere ve nasıl bir teknolojiye sahip olduklarını gördüler. Kütüphaneciler de yayıncıların potansiyelini tanıdı. Bu iki hizmet ucunu bir araya getirerek, önümüzdeki süreçte ülkemizde elektronik yayıncılığın halka yönelik hizmetler verdirilmesinde önemli bir yol alındı” ifadelerini kullandı.

İki gün süren çalıştaya, meslek örgütleri, akademisyenler, kütüphaneciler, yayıncılar, yazılım ve donanımcılar katıldı.

Kaynak:http://www.memurlar.net/